Två tjejer sitter på en soffa framför ett skåp i en skolkorridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lizette och Ebba har redan bokat studentresan – här reagerar de på beskedet från gymnasieskolornas rektorer. Foto: Anton Ånell/SVT.

Faluns gymnasier kraftsamlar för att stoppa studentresor på skoltid

Publicerad

Betyg, gymnasieexamen och rätt till studiebidrag kan äventyras när elever åker på studentresor med ogiltig frånvaro. Därför går nu Faluns gymnasier ihop bakom en gemensam bestämmelse för att uppmärksamma problemen.

Många tredjeårselever väljer att göra en resa tillsammans de sista veckorna på läsåret när det mesta av skolarbetet är klart. Men då är inte alla betyg satta och elever kan riskera sina betyg om de exempelvis behöver göra kompletteringar för att bli godkända, vilket de inte kan göra om de är frånvarande.

Också elevernas rätt till studiemedel kan påverkas eftersom resorna nästan alltid innebär ogiltig frånvaro, vilket skolorna rapporterar till CSN.

Gemensam bestämmelse i Falun

För att det ska vara tydligt vad som gäller har skolorna nu gemensamt bestämt att den här typen av resor aldrig kan ge giltig frånvaro.

– Vi har naturligtvis tidigare följt regelverk kring det här, men det har kanske funnits en otydlighet för elever som tror att ”på den här skolan får alla åka men på den där skolan får ingen åka”, säger Maria Pettersson, rektorn på Falu frigymnasium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.