Lärare och elever på skola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mellan 40 och 50 elever på varje toalett” – hör läraren Jan Svärdhagen berätta om trängseln och oron på Kristinegymnasiet. Foto: Johan Lundahl/SVT

Larmet från Kristinegymnasiet i Falun: ”Gränsen är nådd – det är för många elever”

Uppdaterad
Publicerad

Överfulla klassrum och för få toaletter. Nu larmar lärare och elever på Kristinegymnasiet i Falun om den dåliga arbetsmiljön.
– Jag kan tycka att gränsen är nådd. Skolan är inte dimensionerad för så här många elever, säger läraren Jan Svärdhagen.

Redan innan sommaren skickade lärarna en skrivelse till politikerna i Barn- och utbildningsnämnden om oron för arbetsmiljön. Nu när det har gått några veckor av höstterminen, så berättar elever och lärare att trängseln på skolan är värre än någonsin.

Elevantalet har ökat istället för minskat

Lärarna menar att det är besparingarna i den kommunala gymnasieskolan som är anledningen till trängseln. Nu till hösten hade lärarna hoppats på att de skulle få färre elever, men istället ökade de från cirka 840 till uppemot 900.

– Det märks i korridorerna. En del får tränga sig igenom för att komma till sitt klassrum, och det gäller både personal och elever, säger Jan Svärdhagen.

För få toaletter och möbler i klassrummen

Personalen på skolan menar bland annat att toaletterna är för få, gemensamma utrymmen för trånga och att ombyggnationen av Kristinehallen intill skolan gör att 50 matsalsplatser har försvunnit och eleverna hänvisas till en annan lokal.

En annan konsekvens som Jan Svärdhagen lyfter är säkerhetsaspekten:

– Det är alltid risker när det är väldigt många människor på samma ställe, Senast idag tror jag att vi hade obehöriga personer inne i skolan och det har vi inte koll på, det oroar mig.

Gav alla med förstahandsval plats på skolan

Jonas Sallén Lennerthson (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, menar att orsaken till situationen är att elevantalet ökat då man ville ta emot alla elever som haft skolan som förstahandsval.

– När vi gjorde intaget hade vi förhoppningar om att kunna använda andra lokaler, det gick inte och därför har vi nu hamnat i den här situationen, säger Sallén Lennerthson. I videon nedan berättar han mer om vad som händer nu.

Man som står framför kommunhuset i Falun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Sallén Lennerthson (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, svarar på kritiken från lärare och elever på Kristinegymnasiet. Foto: Marja Andersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.