skärmar och två tjejer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur mycket skärmtid några eleverna Tintin och Julia har – och hör deras reaktioner. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Fem timmars skärmtid redan innan lunch: ”Tiden bara försvinner”

Uppdaterad
Publicerad

Om ungdomar ska följa de nya rekommendationerna för skärmtid så blir det drastiska neddragningar. I alla fall för eleverna Tintin, Julia, och Elma på Kristinegymnasiet i Falun.

– Det skulle vara bra om man kunde minska så mycket, men det är svårt, säger Elma Söderlund som går första året på ekonomiprogrammet.

13 till 18-åringar bör högst ha tre timmars skärmtid varje dag. Och barn under två år bör varken titta på mobil, läsplatta eller dator alls. Det är Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer som presenterades under måndagen.

Därför genomför FHM rekommendationerna

Syftet med de nya rekommendationerna är att få en bättre balans mellan skärmtid och andra aktiviteter i livet, så som sömn och fysisk aktivitet. Men också att minska exponeringen för olämpligt innehåll, menar Folkhälsomyndigheten.

SVT Nyheter Dalarna besöker Kristinegymnasiet där Tintin, Julia, och Elma berättar om sin mobilanvändning – i klippet ovan.

Det är rekommendationerna för barn och unga

Generella rekommendationer:

  • Skärmar ska inte användas innan läggdags och mobiler, surfplatta och liknande bör lämnas utanför sovrummet under natten.
  • Åldersgränser ska följas för till exempel sociala medier och spel.
  • Föräldrar rekommenderas aktivt styra vilket innehåll barn tar del av, och samtala om vad barnen gör på digitala medier samt komma överens om regler för skärmtid.
  • Föräldrar rekommenderas tänka på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet med barnet, och barns skärmvanor.

Rekommendationer ålder för ålder:

För att digitala medier inte ska tränga undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete har Folkhälsomyndigheten tagit fram tumregler ålder för ålder:

  • Barn under 2 år ska i möjligaste mån inte använda skärm.
  • Små barn 2–5 år använder skärm max 1 timme per dygn.
  • Barn 6–12 år max 1–2 timmar.
  • Barn 13–18 år max 2–3 timmar.

Ovan är ett urval från rekommendationerna och är hämtade från Folkhälsomyndigheten. Rekommendationerna i sin helhet kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.