Mannen döms för våldtäkter och andra sexualbrott mot barn som varit placerade hos honom. Foto: Johan Nilsson/TT

Familjehemspappan i Dalarna döms för grova våldtäkter mot barn – 11 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En familjehemspappa i Dalarna dömdes på måndagen för våldtäkter och andra sexualbrott mot flera barn som har varit placerade hos honom. Straffet blir 11 år och 10 månaders fängelse.

Mannen döms i tingsrätten på samtliga åtalspunkter. Han ska betala skadestånd på sammanlagt över två miljoner kronor till de tre brottsoffren, plus ränta.

– Jag är väldigt lättad över att han dömdes för precis alla åtalspunkter. Allt vi har påstått har han också dömts för, säger åklagaren Karolina Lassbo.

Bildbevisning i mannens dator

Den åtalspunkt där åklagaren ansåg att den starkaste bevisningen fanns gällde bland annat grov våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Där hade polisen hittat bilder på när mannen genomförde sexuella övergrepp på barnet i mannens dator.

Tingsrätten ser det som försvårande omständigheter att flickan har en intellektuell funktionsnedsättning och att barnen har varit i en beroendeställning till mannen.

Misstänks ha pågått länge

Han döms även för grova våldtäkter och grovt sexuellt utnyttjande av underårig mot ett annat yngre barn, händelser som ligger upp till 20 år bakåt i tiden.

– Det sticker ut som ett ovanligt stort mål, vi har sammanlagt 1 700 gärningstillfällen i åtalet, säger åklagaren Karolina Lassbo.

Ett av offren berättade offentligt

Den tredje målsäganden var en flicka som SVT har valt att kalla ”Sabina”. Mannen döms för sexuella ofredanden mot henne när hon var i 15-årsåldern, och det var efter att ”Sabina” i vuxen ålder berättade offentligt om sin uppväxt som andra brottsoffer kände igen familjehemmet och en polisutredning startades.

Domen kommer att överklagas

Mannen har under hela utredningen och rättegången nekat till brott och sagt att flickornas anklagelser är påhittade. Parterna har nu tre veckor på sig att bestämma om de vill överklaga domen till hovrätten.

– Min huvudman delar inte tingsrättens bedömning och jag har fått i uppdrag att överklaga. Vi anser att tingsrätten inte i tillräcklig grad beaktat hans invändningar, säger försvarsadvokaten Anders Karls.

I videon nedan: ”Sabina” var i 15-årsåldern när hon placerades i familjehemmet. Hon vittnar om ett olämpligt närgånget beteende från mannen i familjen, i form av pussar och opassande kramar.

en anonym bild på en kvinna bakifrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon var jättetacksam för att jag berättade” – hör om stödet ”Sabina” fick från de andra flickorna och varför hon inte vågade polisanmäla mannen som tonåring. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.