en anonym bild på en kvinna bakifrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon var jättetacksam för att jag berättade” – ”Sabina” berättar om stödet hon fick från de andra flickorna och varför hon inte vågade polisanmäla mannen som tonåring. Foto: SVT

”Sabina” berättade om sexuella ofredanden – fick fler att våga anmäla familjehemspappan

Uppdaterad
Publicerad

En familjehemspappa i Dalarna är åtalad för att ha förgripit sig sexuellt på tre flickor som har varit placerade hos honom. Nu vill ett av offren uppmana utsatta barn och unga att våga berätta direkt när det händer.
– Det är svårt när man är i en så utsatt situation, säger ”Sabina”.

Familjehemspappan dömdes av tingsrätten på alla åtalspunkter den 9 september 2024: Läs mer om domen mot mannen här.

Flickan var i 15-årsåldern när hon placerades hos familjen. Hon vittnar om ett olämpligt närgånget beteende från mannen i familjen, i form av pussar och opassande kramar. När hon berättade om det fick hon byta till ett annat familjehem, men då anmäldes det inte till polisen.

– Det allra jobbigaste var att det var något systematiskt som pågick och utvecklades under flera månaders tid, man kunde inte tro det när jag först kom till hemmet. Och att det kändes som att man blev tystad och motarbetad av honom, säger ”Sabina”.

Åtalas även för grova sexualbrott

”Sabinas” del av åtalet gäller sexuellt ofredande men två andra barn som har varit placerade i samma familjehem, både före och efter flickans vistelse, har anmält mannen för grövre brott. I de fallen är rubriceringarna grov våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Familjehemspappan förnekar

Mannen har under hela utredningen nekat till brott och hävdat att flickorna hittar på anklagelserna. Det har inte förändrats under rättegången, säger hans försvarsadvokat Anders Karls till SVT.

Men åklagaren har utöver förhören bland annat lagt fram DNA-bevisning och bildmaterial kring vissa andra åtalspunkter. Åklagaren yrkade under rättegången på 14 års fängelse för mannen och domen meddelas på måndagen den 9 september.

Har pratat öppet om händelsen

I videoklippet berättar ”Sabina” om när hon i vuxen ålder pratade om sin uppväxt i ett offentligt sammanhang. Det ledde till att en annan drabbad som kände igen familjehemmet vågade polisanmäla det hon hade utsatts för, och utredningen växte senare till tre målsägande.

– De hade berättat för socialtjänsten om sin utsatthet redan innan, men då inte blivit tagna på allvar, menar ”Sabina”.

– Det har verkligen stärkt mig att vi har varit tre som vågade berätta, annars vet jag inte om vi hade blivit trodda.

Redaktionen har valt att byta ut ”Sabinas” namn och röst för att skydda identiteterna för andra målsägande och inblandade i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.