kvinna med knäppta händer som sitter på en parkbänk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När jag berättade om familjehemspappan satt han oftast i samma rum” – hör ”Sabinas” tips på hur vuxenvärlden kan hjälpa barn att berätta om övergrepp. Foto: SVT

Tre tips till socialtjänsterna: ”Ta barnen på allvar om de berättar om något olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

”Sabina”, som familjehemspappan åtalas för att ha ofredat sexuellt, är kritisk mot socialtjänstens agerande i samband med att hon berättade vad mannen gjort mot henne. Nu vill hon tipsa andra om vilka misstag som inte borde upprepas i liknande situationer.

Familjehemspappan dömdes av tingsrätten på alla åtalspunkter den 9 september 2024: Läs mer om domen mot mannen här.

”Sabina” flyttades från familjehemmet i Dalarna när hon tog mod till sig och berättade för en kurator om pussarna och de opassande kramarna från mannen. Men då ville hon inte polisanmäla mannen.

Enligt hennes uppfattning ansåg socialtjänsten inte att händelserna var tillräckligt allvarliga för att de själva skulle göra en polisanmälan.

– Jag känner mig sviken av myndigheten som skulle skydda oss. Jag tycker inte att de hanterade det bra och jag blev besviken när jag läste journalerna om mig, säger ”Sabina”.

SVT Dalarna har kontaktat socialtjänsten som ”Sabina” berättar om, men de kan på grund av sekretess inte bemöta eller kommentera enskilda ärenden.

Åtalas mot sitt nekande

Mannen har under hela utredningen nekat till brott, men det finns bland annat DNA- och bildbevisning kring andra åtalspunkter i målet som även gäller grova våldtäkter mot två andra barn. Efter rättegången yrkade åklagaren på 14 års fängelse för mannen. Domen ska meddelas på måndagen den 9 september.

Redaktionen har valt att byta ut ”Sabinas” namn och röst för att skydda identiteterna för andra målsägande och inblandade i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.