Familjehemspappa i Dalarna misstänks ha våldtagit placerade barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn som placerats i ett familjehem i Dalarna misstänks ha utsatts för upprepade våldtäkter och sexuella övergrepp under närmare 20 år. Familjehemspappan åtalas nu för bland annat grov våldtäkt mot barn.

Familjehemspappan dömdes av tingsrätten på alla åtalspunkter den 9 september 2024: Läs mer om domen mot mannen här.

Enligt stämningsansökan är det tre barn som varit placerade i familjehemmet som har utsatts för upprepade sexuella övergrepp. Ett av barnen har en intellektuell funktionsnedsättning och ska ha våldtagits upprepade gånger från det att hon var tio år till att hon var arton år gammal.

Familjehemspappan åtalas för grov våldtäkt mot barn i det fallet och ytterligare ett fall där en sjuårig flicka som placerats i hemmet utsatts för sexuella handlingar jämförbara med samlag under flera års tid.

Barnen var i beroendeställning till mannen

Enligt åtalet bör brottet bedömas som grovt med hänsyn till barnens låga ålder och att de var placerad i mannens familjehem och stod i beroendeställning till honom.

– Det faktum att flickorna bor hos honom, att det är han som styr och har ansvar för dem ser jag som väldigt allvarligt, säger Karolina Lassbo, åklagare.

I det tredje fallet åtalas mannen för sexuellt ofredande av en flicka i femtonårsåldern.

Familjehemspappan hade försvarstal i sin dator

Mannen har varit frihetsberövad sedan mitten av januari. En av anledningarna till den utdragna utredningen är att man inväntat analyssvar från bland annat Nederländerna där forensiker kunnat hitta dna från mannen och en av de målsägande på en sexleksak. Svenskt Forensiskt Center, NFC, har även kunnat identifiera mannens hand på ett foto av ett övergrepp mot en av flickorna.
I mannens dator har man även funnit dokument som enligt åklagaren visar att mannen skrivit ned ett försvar till sina handlingar.

Mannen nekar till brott

Mannen åtalas även för försök till grov våldtäkt mot barn, våldtäkt, försök till våldtäkt, barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Den misstänkte gärningsmannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.