En sjuksköterskas hand som håller i ett provrör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer drabba oss alla” – se vad bristen på VFU-platser kan få för konsekvenser och vad regionen gör för att åtgärda den. Foto: SVT

Färre sjuksköterskestudenter i Dalarna – brist på praktikplatser sätter stopp

Publicerad

Trots att det är stor brist på sjuksköterskor kan inte Högskolan Dalarna utbilda så många som de skulle vilja. Problemet är att det inte finns tillräckligt med VFU-platser hos Region Dalarna.

– Den här terminen drog vi in på antalet platser från 130 till 125 på grund av svårigheter att hitta VFU-platser, säger Ingela Wiklund på Högskolan Dalarna.

Verksamhetsförlagd utbildning med handledd praktik, VFU, är för många ett första steg till arbete efter utbildningen.

På sjuksköterskeutbildningen ingår totalt 44 veckor VFU. Tio av de veckorna görs i kommunala verksamheter och de övriga inom Region Dalarna.

– Det är resursbrister inom sjukvården. Vi har precis haft en övertidsblockad och det är fler studenter än vanligt som behövt ha en VFU nu och då blir det tufft att hitta platser, säger Björn Äng som är forskning- och utbildningsdirektör på Region Dalarna.

Brist på sjuksköterskor

Region Dalarna uppger att kompetensbehovet av sjuksköterskor är stort, precis som i hela landet.

– Hittar vi inte VFU-platser blir det negativt för regionen då de här studenterna utgör en rekryteringsbas. Vi har sett att en övervägande majoritet av tidigare studenter jobbar kvar i Dalarna efter utbildningen, säger prefekten Ingela Wiklund.

Björn Äng på regionen menar att fler utbildningsplatser inte alltid är svaret på kompetensförsörjningen.

– Vi behöver tänka på hela vårt uppdrag och inte bara attrahera nya utan även behålla den personal vi har.

Kan behöva minska antalet utbildningsplatser

De studenter som inte får någon VFU-plats inom Region Dalarna har i vissa fall fått plats i andra regioner. Andra har fått individuella studieplaner där de får skriva examensarbetet tidigare än tänkt och göra VFU:n senare.

– Om regionen fortsättningsvis har svårt att få fram VFU-platser måste vi minska intaget till programmet ganska dramatiskt, säger Ingela Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.