Fattigdomsrapport visar: Borlänge på sjätteplats av de mest ekonomiskt utsatta

Uppdaterad
Publicerad

11,7 procent av Borlänges befolkning lever med försörjningsstöd och eller låg inkomststandard. Det motsvarar 6049 personer av kommunens drygt 51 000, enligt en rapport från Sveriges stadsmissioner.

Malmö, Filipstad, Hällefors, Flen, Eskilstuna och sedan Borlänge. Det är rankingen över landets kommuner med högst andel personer i ekonomiskt utsatthet – år 2020. Borlänge kommer alltså på en sjätteplats från botten.

– Det är naturligtvis otroligt tråkigt och olyckligt att det ser ut på det här sättet, säger Cilla Rohdin, ordförande i socialnämnden i Borlänge.

Mat och boende

Enligt Sveriges stadsmissioner innebär låg inkomststandard att inkomsten inte är tillräcklig för att kunna betala nödvändiga omkostnader. Till exempel mat, boende och lokala resor.

Sveriges stadsmissioner bedriver sedan tio år ett kartläggningsarbete i samarbete med en professor med inriktning mot civilsamhället, Magnus Karlsson. Kartläggningen fokuserar bland annat på särskilt ekonomiskt utsatta människor, människor i fattigdom.

Dalakommuner på listan

Andra dalakommuner visar sig även högt upp på listan bland Sveriges 290 kommuner. På tolfte plats kommer Ludvika och plats 32 hamnar Hedemora.

Mått på ekonomiskt utsatthet

• Låg ekonomisk standard: Hushållets disponibla inkomst ligger under 60 procent av medianvärdet i landet.

• Låg inkomststandard: Hushållets disponibla inkomst räcker inte för att betala nödvändiga levnadskostnader.

• Långvarigt ekonomiskt bistånd: När någon i ett hushåll har mottagit ekonomiskt bistånd under minst tio månader av året.

• Materiell och social fattigdom: När ett hushåll inte har råd med utgifterna för minst fem av tretton utpekade poster. Det handlar till exempel om att inte kunna betala för oförutsedda utgifter, inte ha råd med tillräcklig uppvärmning av bostaden eller att kunna delta i sociala aktiviteter som kostar pengar.

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB, och Sveriges stadsmissioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.