En delad bild med två sektioner: till vänster syns Filip som sitter vid ett bord iklädd en svart tröja; till höger hålls en insulinspruta i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Filip som har diabetes typ-1 tycker om det nya diabetesframsteget och hur han hanterar sina blodsockernivåer i vardagen. Foto: Alva Folkesson/SVT

Filip i Falun om diabetesframsteget: ”Skulle vara en enorm förbättring av livskvalitén”

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Uppsala ger hopp om att typ 1-diabetes ska kunna botas inom tio år med hjälp av genmodifierade celler som patienter får ta emot. Det framsteget gläder falubon Filip Erlandsson.

33-åriga Filip Erlandsson har haft diabetes typ 1 sedan 17 år tillbaka.

– Jag har en ganska mild diabetes, men det är en stor möjlighet för föräldrar med barn som har diabetes, att man slipper oroa sig, säger han.

Hoppas kunna bota typ 1-diabetes

Det har gjorts en ännu ej publicerad studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den nya metoden gav positiva resultat på en försökspatient och nu hoppas man kunna bota typ 1-diabetes inom de närmaste tio åren.

Metoden går ut på att patienten injiceras med genmodifierade insulinproducerande celler, och framsteget är att patienten inte stöter bort de nya cellerna efter transplantationen, även utan riskabla immundämpande läkemedel.

– Det är den sista pusselbiten, säger överläkaren och professorn Per-Ola Carlsson till SVT Uppsala.

En person i en vit tröja står i en sjukvårdsinrättning med en korridor i bakgrunden. Väggarna är dekorerade med medicinska poster och utrustning är synlig i rummet, vilket ger en känsla av en klinisk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har aldrig tidigare lyckats transplantera celler mellan individer utan avstötning på det här sättet” – Uppsalaforskaren Per-Ola Carlsson om framstegen på Akademiska sjukhuset. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.