En manlig och en kvinnlig polis står framför sin polisbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar de tidiga förhören med mobil och det här är fördelarna – hör falupoliserna berättar mer Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Filmade förhör direkt på brottsplatsen – så ska polisen lösa fler brott i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Förhör med mobilkamera redan på brottsplatsen. Det är den metod som polisen i Dalarna nu hoppas ska underlätta utredningar om brott i nära relationer.

– I vissa fall är det första filmade förhöret direkt avgörande om ärendet går till åtal eller inte, säger Helena Andersson som är chef för utredningssektionen vid polisen Dalarna.

Polisen i Dalarna får in runt 650 ärenden varje år som rör brott i nära relationer. Ungefär 30 procent av ärenden går vidare till åklagare. Förhoppningen nu är att de tidiga förhören med mobil kan leda till att fler fall går vidare till åklagare.

– Vi måste göra så mycket vi kan initialt för att ärenden inte ska läggas ner på grund av brist på bevis, säger Helena Andersson.

Polisen i Dalarna

Ny lagändring

I januari 2022 kom en ny lagändring som innebär att tidiga förhör som filmats på plats kan användas som bevis vid domstolarna. Tidigare är det främst inspelade videoförhör med barn som har kunnat användas på det sättet.

Prioriterar brott i nära relationer

Tidiga förhör kan användas vid alla sorters händelser men i Dalarna prioriteras brott i nära relationer som ett första steg.

– Många ärenden som rör brott mot kvinnor och barn är vi tyvärr tvungna att lägga ner för att målsägaren inte orkar eller vill delta i förhör, särskilt om man inte fångar upp dem i ett tidigt skede.

– Det blir mer rättssäkert och kan spara resurser för polisen som inte behöver vittna i rätten om hur det har varit på platsen, säger Helena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen i Dalarna

Mer i ämnet