närbild på man med svarta kläder och svart mössa som sitter och kör bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Reza Ahmadi, en av de anställda som använder HVO i hemtjänstbilen – och hör om svårigheterna att tanka biodrivmedlet i kommunen. Foto: SVT

Fler kommunanställda i Dalarna kör HVO- eller eldrivet – här är omställningen till fossilfritt

Uppdaterad
Publicerad

Reza Ahmadi på hemtjänsten i Avesta kommun kör en bil som tankas med biodrivmedlet HVO. Det är allt vanligare för kommunanställda runt om i Dalarna. De senaste fem åren syns en tydlig trend där kommuner satsar på HVO-drivna bilar – men det kan innebära långa turer för att tanka.

Om sex år, 2030, ska den svenska bilflottan vara fossilfri till 70 procent, enligt regeringens mål.

När SVT Dalarna kartlägger dalakommunernas fordon visar det sig att antalet elbilar ökat från drygt 60 till cirka 200 de senaste fem åren.

Klimathopp i Dalarna

Fler HVO-bilar

Men tydligast är ökningen av antalet HVO-drivna bilar – från knappt 100 till över 900 fordon.

Hemtjänsten är en stor bilanvändare i länets samtliga kommuner. Där finns många av de dieselbilar som också kan drivas på HVO.

Långt till macken

I Avesta har kommunen gått från noll till 129 HVO-drivna bilar på fem år. Men där finns bara en enda bensinstation där kommunen har avtal som tillhandahåller HVO. För hemtjänsten i Horndal är det 27 kilometer till den macken. Följden blir att många av kommunens bilar tankas med vanlig fossil diesel trots att kommunstyrelsen beslutat om att HVO ska användas i först hand.

– Vi ska ha en egen tank som vi ska fylla med just HVO, säger kommunalrådet Blerta Krenzi (S).

Hon tror samtidigt att det kommer behövas fler elbilar än de fem som finns idag. Kommunen har totalt 181 personbilar och uppger att 129 av dem ska tankas med HVO i första hand, när det är möjligt.

VAD ÄR HVO?

  • HVO avser hydrerade oljor och fetter av biologiskt ursprung som används för att ersätta dieselbränsle.
  • HVO kan både användas som förnybar inblandningskomponent i fossil diesel och i ren form, så kallad HVO100.

Källa: Energimyndigheten/Drivmedel 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet