Naturvårdshandläggaren Anders Heurlin står i naturreservatet Gåsberget där de har genomfört naturvårdsbränningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Gåsbergets naturreservat i Rättviks kommun och se hur naturen har påverkats efter sommarens bränning. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Fler naturvårdsbränningar i Dalarna – så påverkas den biologiska mångfalden

Publicerad

Mer mark än någonsin tidigare kommer att brännas i naturvårdssyfte i Dalarna de kommande åren. Det är målet för det EU-finansierade projekt som länsstyrelsen driver för att öka den biologiska mångfalden.

– Det här året kunde vi bara bränna i maj, men då blev det 130 hektar vilket är mer än någonsin tidigare. Vi har tidigare inte kommit över 100 hektar på en sommar, säger Anders Heurlin som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Gynnar vissa arter

För att vissa djur och växter som insekter, lavar och vedsvampar ska överleva måste det ibland brinna i naturen. SVT träffar Anders Heurlin i Gåsbergets naturreservat där den senaste naturliga skogsbranden skedde 1888.

Enligt Heurlin borde det har brunnit två gånger till efter det. Därför har de gjort ett par naturvårdsbränningar där, den senaste i maj i år.

– Vi har ett jättebeting när det gäller naturvårdsbränningar i Dalarna och vi kommer aldrig att komma ikapp för att det är så stora ytor, men vi kan göra vårt bästa,

Naturvårdsbränningar i hela Dalarna

I EU-projektet som pågår fram till 2028 kommer länsstyrelsen att genomföra flera naturvårdsbränningar.

– Hittills har vi bränt 170 hektar på två år vilket är ungefär lika mycket som vi brände totalt i ett tidigare projekt.

Tanken är att bränna minst 360 hektar spritt över hela Dalarna under de här åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.