Delad bild – till vänster två personer som går längs en grusad led, till höger en bild på en naturvårdsbränning där det brinner avsiktligt på marken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa frön behöver värmen” – naturvårdsbränningen i Fulufjället är tänkt att lära besökarna mer om det som händer vid skogsbränder. Foto: Sofie Lind/SVT, SVT

Här ska Fulufjället brinna – för naturen och turisternas skull

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer när skogen brinner och vilka nya arter tar då plats i området? Det ska en skogsbränning i Fulufjället i norra Dalarna lära besökarna.

Nästa år kommer delar av skogen i nationalparken att brännas för att bevara men också skapa nytt liv i markerna.

– Man tror att det brann här i nationalparken för ungefär 150 år sedan, så vi får se om det som ligger i fröbanken i marken här blir växter som nu kommer tillbaka, säger Sofia Tiger, föreståndare vid naturum i Fulufjället.

Fler naturvårdsbränningar planeras

Till skillnad från andra naturvårdsbränningar är syftet i Fulufjället också att kunna visa resultatet för de som besöker nationalparken.

Det EU-finansierade projektet smygstartade under 2022. I hela Dalarna ska 360 hektar skog i skyddade områden naturvårdsbrännas fram till 2028.

I klippet: Följ med till Fulufjället och hör varför naturvårdsbränningar behövs.

MER OM LIFE2TAIGA

Life2Taiga är ett samarbete mellan 17 länsstyrelser, Naturvårdsverket och finska Metsähallitus. Ett liknande EU-projekt pågick mellan 2015-2021. Det nya projektet löper mellan 2022-2028.

Tanken är att öka naturvärden i framför allt tallskogar i Sverige och Finland i ett nytt Life2Taiga-projekt. Under projekttiden ska parterna genomföra totalt 215 naturvårdsbränningar på drygt 3 400 hektar.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna, Länsstyrelsen Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.