Fåglarna försvann från området och stora delar av Sverige på 60-talet. Men när de återsågs kring Säter år 2014, så beslutade Länsstyrelsen Dalarna om ett tillfälligt tillträdesförbud – något som blev permanent år 2016.
Det är förbjudet att visas kring den specifika platsen mellan 15 mars och 31 juli. Men det är också ett naturreservat som lockar många nyfikna besökare och där de allra flesta respekterar förbudet vid Jätteklacken.
Polisanmält tre gånger i år
Sedan förbudet infördes, både det tillfälliga och permanenta, så har Länsstyrelsen Dalarna inte tvingats polisanmäla händelser gällande just tillträdesförbudet – tills i år.
Under 2022 så har det brutits vid åtminstone tre tillfällen – ett i början av mars, samt två gånger nu i juli.
Vad blir konsekvenserna om förbudet överträds flera gånger?
– Det kan bli så att det inte blir några ungar för de här fåglarna, förklarar Charlotte Wells på Länsstyrelsen Dalarna.
Bispbergs klack
Naturreservatet Bispbergs klack bildades år 1994. Syftet med naturreservatet var att bevara ett av Dalarnas främsta sydväxtberg och ett område med värdefull naturskog, samt bevara områdets stora friluftsvärden.
Skyddsmotiven var av botanisk, geologisk, zoologisk och friluftskaraktär. I beslutet förbjöds klättring vid Griggers klack och vid Jätteklacken. Sedan år 2016 råder ett permanent tillträdesförbud vid Jätteklacken mellan 15 mars och 31 juli.
Källa: Länsstyrelsen Dalarna