Tvådeladbild med en man i intervjusituation i vinterlandskap till vänster och ett dokument från polisen till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen utreder grovt dataintrång på Smedjebackens vårdcentral. Hör Carl Gudmundsson, regionjurist och dataskyddsombud, om när en vårdanställd egentligen får titta i en kollegas sjukjournal. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Grovt dataintrång utreds på vårdcentralen i Smedjebacken – personal misstänks ha läst kollegors journaler

Publicerad

Anställda på vårdcentralen i Smedjebacken utreds för misstänkt grovt dataintrång för att ha tittat i kollegors sjukjournaler.

– Det är ett allvarligt brott att begå journalintrång och det ska inte förekomma inom vården överhuvudtaget, säger Daniel Svedin, ordförande i Dalarnas läkarförening.

Konflikten på Smedjebackens vårdcentral är så långt gången att personal vid flera tillfällen har polisanmält dataintrång efter att kollegor varit inne och tittat i deras journaler. De senaste fallen anmäldes nu i februari och utreds för tillfället av polis och åklagare.

Slagningarna i Region Dalarnas journalsystem har utförts under arbetstid och den misstänkta brottsplatsen är Vårdcentralen i Smedjebacken.

I videon: Hör Carl Gudmundsson, regionjurist och dataskyddsombud, om när en vårdanställd egentligen får titta i en kollegas sjukjournal.

Dataskyddsombudet: ”Alla ska känna till vad som gäller”

Carl Gudmundsson, dataskyddsombud och jurist på Region Dalarna, säger att alla anställda ska känna till vad som gäller kring att titta i någons sjukjournal:

– När man tar anställning i Region Dalarna, då skriver man på en it-ansvarsförbindelse där det står att man lyder under patientdatalagen. Så alla snappar ju upp det redan då.

Vill inte låta sig intervjuas

Förutom dataintrången utreder polisen också ett misstänkt ofredande där en anställd ska ha uppträtt hotfullt mot en kollega och hindrat denne att komma in på sin arbetsplats.

SVT har varit i kontakt med flera av de anställda på vårdcentralen men ingen vill ställa upp på en intervju, inte heller när de har lovats full anonymitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.