Foto: SVT

”Ersättningen räcker inte till blöjor”

Uppdaterad
Publicerad

Barnfamiljer som söker asyl i Dalarna får helt olika ekonomiska förutsättningar beroende på vilket boende de hamnar på.

Familjer som tvingats flytta från bland annat Lima och Säter till Gesunda, får nu själva bekosta blöjor och annat som tidigare ingick i boendet.

Bidraget är tolv kronor om dagen.

Flyktingar i Dalarna

– Det är orättvist. Det gör mig förbannad, säger Ulrica Johansson som är god man till ett av barnens mamma.

Föddes mitt i flytten

Lilla Elia är några veckor gammal nu. Han föddes mitt i flytten från asylboendet i Lima och kom till flyktingförläggningen i Gesunda utanför Mora för en och halv vecka sedan. Och livet för honom och hans asylsökande föräldrar förändrades över en natt.

Mamman berättar också om helt andra ekonomiska förutsättningar i dag.

– Vi får mycket lägre ersättning här i Gesunda än i Lima. Och i Lima delades det dessutom ut blöjor, schampo och våtservetter till oss. Här får vi köpa sådant själva. Det är svårt, säger mamman som vi kan kalla för ”Amira”.

Hade de fått vara kvar i den numer övergivna stugbyn i Lima så hade alltså alltså blöjor och sanitetsartiklar ingått i boendet. Boendets personal köpte in dessa varor.

I Lima var ersättningen 61 kronor per dag för vuxna och 37 kronor per dag för spädbarn. Men den lite högre dagersättningen där berodde på att de asylsökande själva köpte och lagade sin mat.

”Borde få samma förutsättningar”

I Gesunda serveras mat men boendet blev en ekonomisk nitlott. De får nu alla den lägre ersättningen på 12 kronor om dagen till spädbarn och och 24 kronor om dagen till föräldrarna. Men då ska de, bland så mycket annat, plötsligt också själva betala de kostsamma blöjorna.

– Det säger sig själv att tolv kronor om dagen inte räcker till blöjor, säger Ulrica Johansson som är ”Amiras” gode man. Jag anser att man som asylsökande ska få samma förutsättningar. Det borde förstås ingå blöjor överallt och inte som nu vara beroende av vilket boende man råkar få.

Fler berättar samma sak

Andra familjer i Gesunda berättar samma sak. En sju dagar gammal flicka i en av lägenheterna måste ha både blöjor och mjölkersättning. Och föräldrarna vittnar om hur svårt det är att få hjälp.

Bidraget på 12 kronor per barn och 24 kronor för vuxna har varit oförändrat i 22 år. Flyktingar som har kommit till Gesunda från andra förläggningar i Dalarna har redan påtalat skillnaderna och förgäves slagit larm.

En syrisk familj bodde tidigare på ett boende i Säter. Där fick också flyktingarna blöjor och andra sanitetsartiklar.

 – Jag har berättat detta för de sociala myndigheterna, att vi fick både blöjor och mjölk i Säter, men de har bara hänvisat till att det är en fråga för migrationsverket. Vi får ingen hjälp därifrån, säger Abelamnen Hamdous som är kurd tidigare bosatt i Syrien.

Ska ingå enligt grundavtal

Ulrica Johansson har läst migrationsverkets egna handlingar.

– Jag har sett grundavtalet. Där står att blöjor och sanitetsartiklar ska ingå i boendet. Det måste ju vara rättvist. Det ska ju inte spela någon roll om du bor i Kiruna, Göteborg eller Lima.

Migrationsverket har hänvisat till att avtalen ser olika ut på olika boenden. Ulrica Johansson överväger att på något sätt överklaga beslutet om att blöjor inte ingår i boendet i Gesunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet