Dubbel kostnad för inhyrda socialsekreterare

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i länet får betala över hundra tusen kronor i månaden för en konsult. Trots kostnaderna klarar inte kommunerna att hjälpa barnen i tid.

Majoriteten av socialtjänsterna i länet befinner sig i ett krisläge. Personalomsättningarna är höga i kommunerna, och många nya som börjar jobba orkar inte stanna kvar på sina jobb utan säger upp sig.

I dag fattas 16 socialsekreterare i länet som jobbar med barn och unga. Och för att täcka upp både akuta ärenden, men även arbete på längre sikt, så anlitar kommunerna konsulter.

Dalarna – Socialtjänsten

Trots det bryter flera av kommunerna mot socialtjänstlagen om handläggningstiderna för barn- och ungdomsärenden. Som i till exempel Mora.

– Våra barnavårdsutredningar ska vara klara inom fyra månader. Det är ju lagstadgat, och vi hinner inte med det, säger Jessica Runnerström som är socialsekreterare med barn- och ungdomsärenden i Mora.

De senaste tio åren har marknaden växt för konsultföretagen. Kostnaden för att hyra in en konsult till kommunerna är i snitt över 100.000 kronor i månaden. Det är mer än dubbelt så dyrt som en fast anställd socialsekeretare kostar.

– Trycket är högt efter socialsekreterare, och även efter konsulter. Så för min del så har det inte varit några problem att få uppdrag utan det ena uppdraget har följt på det andra. Jag ser mig själv som en resurs och som en tillfällig lösning i alla fall, säger Roy Almquist som är inhyrd konsult på socialtjänsten i Hedemora.

Kan tjäna mer än tio tusen kronor i månaden för samma jobb – efter skatt

Roy Almqvist började jobba som kommunanställd socialsekreterare på 1980-talet. Efter att ha jobbat en längre tid gick han över till att jobba som konsult för ett av dom största bemanningsföretagen.

För fem år sedan blev han egenföretagare och har hyrt ut sina tjänster som socialsekreterare bland annat till Moras kommun under förra året. I dag jobbar han i stort sett heltid som konsult med barn- och ungdomsärenden i Hedemora kommun. I Hedemora saknas just nu två tjänster som just socialsekreterare inom barn och ungdom. Men Roy Almquist föredrar att jobba som konsult framför att anställas av kommunen.

– Det är en löne- och ersättningsfråga i första hand. Som konsult har man ju lite bättre ersättning än som handläggare, så att det är väl det som är avgörande för min del, säger Roy Almquist.

En konsult på både stora och små företag kan tjäna runt 35.000 kronor i månaden efter skatt. Till skillnad från en kommunanställd socialsekretere som efter skatt får ut lite över 20.000 kronor i månaden i snitt. En konsult kan alltså tjäna över 10.000 kronor mer varje månad än en kommunanställd efter skatt. Att anlita konsulter kan förutom de höga kostnaderna leda till merarbete som drabbar de barn och ungdomar som behöver hjälp.

– Det är både bra och dåligt. När vi har en konsult inne på det viset som bara gör själva utredningen så blir det ändå en belastning på de socialsekreterare som arbetar för det är dem som den enskilde ringer till och ställer frågor och undrar över saker. Så det innebär en arbetsbelastning ändå, säger Pia Blomqvist som är avdelningschef på avdelningen för barn och unga på socialförvaltningen i Mora.

Det riskerar väl att bryta kontinuiteten som är viktig för de som söker hjälp hos er?

– Ja absolut, så blir det. Så är det ju om man har konsulter inne för de kommer ju och går, säger Pia Blomqvist.

– Vi ser ju självklart allvarligt på den här situationen. Vi vill ju klara lagstiftningens krav så det är ju vår ambition att hitta arbetssätt för att göra det, säger Anna Hed som är kommunalråd (C) i Mora.

Dyra fakturor för kommunerna

När SVT Nyheter Dalarna går igenom kommunernas redovisningar av konsultkostnader för 2014 visar det sig att länets kommuner betalat över åtta och en halv miljoner kronor för konsulter som jobbar med barn och ungdomar.

Så länge kommunerna, som till exempel Mora, inte klarar sitt uppdrag även de perioder när dom är fullbemannade av egen personal, så kommer konsultkostnader att fortsätta att vara en stor utgift.

Har ni råd med de här konsulterna?

– Nej det har vi inte men vi kan ju inte hålla på med ärendena hur länge som helst utan vi måste ju ta in konsulter när inte våra egna handläggare räcker till, säger Pia Blomqvist.

– Som det pekar nu så går med ett underskott på årets slut på femton miljoner kronor så vi måste såklart titta på hela bilden. För ska vi tillsätta mer personal på barn- och ungdomsenheten så måste vi ta bort något annat. Det finns ingenting som vi har inget som vi kan flytta från någon annanstans, säger Anna Hed.

Dubbelt så kostsamt med konsulter

Förra året betalde Mora nästan sjuhundra tusen kronor för konsulter. För det fick de totalt sju månaders heltidsarbete. För samma summa hade de kunnat bekosta en fast anställd socialsekreterare i dubbelt så lång tid, alltså fjorton månader. Kostnaden för konsulterna i Mora, och generellt i länet, är dubbelt så stor som för att ha en person anställd direkt av kommunen.

Från och med 2013 fram till idag har Mora betalat 1,8 miljoner för insatser från externa företag för att hjälpa kommunens utsatta barn och ungdomar. Men Mora lyckas ändå inte hålla sig inom socialtjänstlagens ramar.

– Har man inte personal så måste man ju ändå ta in någon som gör jobbet. Det blir ju självklart en kostnad, det är som stafettläkare inom landstinget. Det är precis på samma sätt. Så det här blir ju en nedåtgående spiral om man inte löser problemet, säger Anna Hed.

1,8 miljoner kronor i kostnader för konsulter sedan starten av 2013. Är det rimligt?

– Nej det är inte rimligt, men samtidigt måste ju jobben göras. Annars blir det ännu värre. Då följer vi lagkraven ännu mindre, säger Anna Hed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Socialtjänsten

Mer i ämnet