Dalaföretagen börjar hämta sig efter pandemin – men ligger efter i riket

Uppdaterad
Publicerad

Företagare i länet har börjat hämta sig efter en djup dipp under pandemin. Men Dalarna ligger fortfarande under rikssnittet, visar Småföretagsbarometern som Företagarna nu presenterar.

Det senaste året har sysselsättningen ökat kraftigt efter två år med negativ tillväxt under pandemin, enligt barometern, som visar hur företagare själva uppfattar läget.

Länet placerar sig ändå under rikssnittet i den konjunkturindikator som Företagarna tagit fram. En bidragande faktor kan enligt barometern vara att Dalarna påverkats mer eftersom besöksnäring, service och handel utgör en stor del av näringslivet.

Brist på arbetskraft

Ett stort hinder både nationellt och i Dalarna när det gäller tillväxt är brist på lämplig arbetskraft enligt Eva Cooper, regionchef Företagarna.

– Det börjar närma sig att varannan företagare har samma problem, säger hon om situationen i Dalarna.

Företagarna tror på fortsatt tillväxt, men också där ligger förväntningarna under rikssnittet.

Däremot upplever företagare i Dalarna att möjligheterna att växa är bättre än riksgenomsnittet. 73 procent av företagen säger sig ha ”goda utsikter att expandera”. I riket ligger samma siffra på 63 procent.

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern är i första hand en konjunkturenkät som redovisar hur Sveriges småföretag uppfattar det ekonomiska läget och deras förväntningar på utvecklingen de kommande 12 måna\u0002derna. Underlaget utgörs av intervjuer med företagare som har minst en och högst 49 anställda. Det är alltså företagarnas personliga uppfattning om konjunkturläget som kommer till uttryck i den redovisade indikatorn för konjunkturen.

Källa: Företagarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.