Lagom till skolavslutningen i somras prickades samtliga politiker i Malung-Sälen och Vansbro kommun som i två år styrt den nya gemensamma gymnasieskolan.
Jätteunderskott och inga mål med samarbetet, löd domen då.
Nu presenterar samma politiker i direktionen för Västerdalarnas utbildningsförbund, ett sista förslag till hur skolorna ändå ska kunna drivas vidare – annars läggs samarbetet ner.
– Det här blir en vägval. Ska vi ha en gemensam gymnasieskola eller inte, säger förbundets ordförande Kurt Podgorski (S).
Politiker i Vansbro ställer krav på skidgymnasiet
Den prestigefyllda men kostsamma alpina elitutbildningen vid skolan i Malung har varit ett trätoämne. Inte minst för politikerna i Vansbro.
Nu föreslår skolans politiker att det alpina gymnasiet lyfts ur samarbetet och att om det ska vara kvar så ska det framöver endast bekostas av skattebetalarna Malung-Sälens kommun.
– Den alpina utbildningen tillhör ju topparna i Sverige och kostar därefter. Nu får politikerna i Malung-Sälen bestämma om det alpina gymnasiet ska vara kvar och i så fall ta kostnaderna för den. Sedan får vi bort ett tvisteämne ur diskussionen men sedan kan vi ha samarbete om det andra, säger Kurt Podgorski (S).
Föreslår att flera program läggs ner
Men dessutom föreslår politikerna också att flera utbildningar helt läggs ner, 25 program ska bli 17, och att det inte längre ska finnas samma gymnasieprogram på båda skolorna. Allt för att spara pengar.
Samhälls- och naturprogrammen ska enligt förslaget koncentreras till Malung. Och Vansbro blir den enda skolan för teknik och för de introduktionsprogram för elever som inte egentligen klarar gymnasiekraven.
– Det ska inte vara parallella utbildningar. Det här kan ju störa lite och det blir nog en diskussion mellan kommunerna, säger Kurt Podgorski (S).
Gick 13 miljoner back förra året
Så nu blir det upp till båda kommunledningarna att bestämma om det blir någon sådan här bantad fortsättning eller om samarbetet ska upphöra genom att förbundet försätts i likvidation.
Förra året gick den gemensamma skolan 13 miljoner back. I år väntas ännu sämre resultat, prognosen talar om ett minus på 17,7 miljoner kronor.
– Det är ett överdrag men det beror på att verksamheten är underfinasierad. Nu är det ett vägskäl och ska vi ha skolan gemensam så måste vi ta reda på vad den kostar, säger Kurt Podgorski (S).