kvinna framför odlingar ler mot kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lägg inte hela omställningen på dig själv” – hör kursledaren Åsa Ringströms tips för att påbörja en omställning för ett mer hållbart liv. Foto: SVT/Jennifer Howgate

”Gör något konkret för att få hopp” – kursledarens tips för klimatsmartare liv

Uppdaterad
Publicerad

Att odla egen mat, inte handla onödiga prylar, eller samåka mer. Det är några saker som Åsa Ringström, kursföreståndare på folkhögskolan i Skattungbyn utanför Orsa, menar kan minska utsläpp av växthusgaser kopplade till hushållet.

 – Där hopplösheten finns, finns också hoppet. Om man känner oro så kan man få hopp genom att börja göra nånting konkret, säger Åsa Ringström. 

Skattungekursen, där hon är kursansvarig, kretsar kring självhushållning och hållbar livsföring. Den är Mora folkhögskolas äldsta kurs och har funnits sedan 70-talet. Kursen har bevarat kunskap, metoder från förr och bidragit till att hålla liv i byn Skattungbyn.  

Klimathopp i Dalarna

 – I norra Dalarna fanns mycket kunskap om hur man gör sin egen mat, odlar, jagar och fiskar. Många var långt in på 1900-talet självägande bönder, industrierna tog inte över. När kursen började fanns många i området som kunde lära ut gamla tekniker för hushållning – det har vi försökt att bevara, säger Åsa Ringström. 

I videon: Hör Åsas tre tips för att komma igång med ett mer hållbart liv.

Fakta om hushållens utsläpp

  • Varje person i Sverige släpper årligen ut i snitt ut 6,2 ton växthusgaser från sin hushållskonsumtion.
  • I Orsa kommun i Dalarna släpper invånarna i snitt ut 5,6 ton per person och år.
  • För att kunna uppnå miljömålet Begränsad klimatpåverkan samt Parisavtalets mål bör de globala utsläppen vara i genomsnitt högst 1 ton per person och år till 2050.

    Källa: Stockholm Environment Institute och Sveriges miljömål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet