Nya vattenparken i Smedjebacken till vänster och projektledare Martina Andersson till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sen rinner vattnet genom gräsets rötter” – häng med Martina Andersson genom hela reningskedjan. Foto: Audrey Erath/SVT

Gräs och våtängar ska rena Smedjebackens avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Energigräs, flera dammar och en wallinränna – det är några ingredienser i den nya vattenpark som anlagts i Smedjebacken. Genom det här snirkliga systemet ska avloppsvattnet nu renas innan det rinner ut i Norra Barken och vidare till Mälaren.

På var sin sida om Vasagatan, i höjd med Vikersvik i Smedjebacken, är reningskedjan anlagd. På ena sidan finns en stor yta för en våtäng samt tre dammbassänger. Här ska det senare växa ett högt energigräs, Rörflen. På andra sidan, närmast Norra Barken, finns själva vattenparken, med snirkliga kanaler, olika rännor och ängar.

– Det här är en del av EU:s miljöprogram LIFE IP Rich Waters. Vi började projektera för det här 2017, men vi hade inte riktigt räknat med att det skulle komma en pandemi och ett krig emellan. Så projektet har dragit ut på tiden, säger Martina Andersson, projektledare och VA-ingenjör.

Den 7 oktober invigs parken som anlagts av kommunala bolaget WBAB, som ansvarar för bland annat vatten och avlopp i Ludvika och Smedjebacken. Hela parken har kostat 12 miljoner, där nästan 5 miljoner bekostas av bidrag från EU, Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, resten har WBAB stått för.

Kommer bli EU-krav

Smedjebackens avloppsvatten renas idag i Bylandets reningsverk intill vattenparken och är godkänt att släppas ut som det är i strömfåran till Kolbäcksån. Men med hjälp av vattenparken kan vattnet renas ytterligare, något som EU väntas ställa krav på framöver.

– Då är det bra att redan ligga i framkant och ha fått bidrag för det, säger Martina Andersson.

I klippet: Så går reningsprocessen till – häng med genom hela kedjan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.