• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Han flydde både från Irak och Trängslet

Uppdaterad
Publicerad

Mustafa Alazzawi, som tidigare bodde på flyktingboendet i Tränglset, tror att en flytt är bra för de som fortfarande bor där.

– Många som bor där mår inte bra. De ser inga andra människor och då är det bättre att militären använder området.

Migrationsverket tvingas vid årsskiftet att stänga det stora flyktingboendet i Trängslet utanför Älvdalen. Men en av de få flyktingar som varit i Trängslet och som redan integrerats i samhället sörjer inte nedläggningen.

 – Jag tror att det blir bättre om de flyttar någon annanstans, säger Mustafa Alazzawi.

Flyktingar i Dalarna

Det är lök och potatis som ska packas upp den här förmiddagen på en av matbutikerna i Älvdalen.

Mustafa Alazzawi gör jobbet, han flydde från kriget i Irak och kom till Älvdalen och flyktingboendet i Trängslet för tio månader sen. Men det är just i den lokala matbutiken som han har varit praktikant och vikarie den mesta tiden.

 – Jag vill jobba hela tiden, säger han. Prata med människor och säga ”hej”.

Har har inte fått något uppehållstillstånd ännu – men har kunnat flytta till en familj i området och lämna Trängslet.

”Det var bara träd och inga människor”

Man kan säga att han flytt både från Irak och från Trängslet. För han sammanfattar själv upplevelsen att komma till flyktingboendet vid den militära anläggningen intill skjutfältet mitt i skogen några mil norr om Älvdalen:

– Oh my god. Eller herregud, säger han. Det var bara träd och inga människor. Jag tänkte att här kan jag inte vara och bara äta och sova hela tiden. Jag sökte jobb och praktik här i Älvdalen och de sa ja.

Mustafa lämnade alltså Trängslet och bor i dag hos en familj i Brunnsberg. Han sörjer inte att det stora asylboendet i Trängslet nu ska stängas vid årsskiftet. Han tror att de flesta som flyttar kommer att må bra av det.

– Det kommer att bli bättre. Många som bor där mår inte bra. De ser inga andra människor och då är det bättre att militären använder området, säger Mustafa Alazzawi.

Flyktingströmmen många jobb i Älvdalen

Men flyktingströmmen har ändå gett runt 100 nya tillfälliga jobb till Älvdalen och Mustafas chef hoppas att stängningen av asylboendet i Trängslet leder till lika stor militärverksamhet där framöver.

– Min förhoppning är att det blir samma övningsverksamhet där som förr, säger handlaren Bengt Leandersson. Alltså att försvaret säger upp avtalet med migrationsverket för att de själva ska utveckla sin verksamhet i Trängslet.

Läs också: Många förlorar jobbet när asylboendet Trängslet stängs

Vill bli lärare

Mustafa Alazzawi var lärare i elektronik innan han lämnade Bagdad i Irak. Han vill på sikt studera till lärare också i Sverige.

Men försvinner flyktingarna från Älvdalen så får han till att börja med i matbutiken framöver träna vidare på både svenskan och kanske lite mer Älvdalska.

 – Jag kan bara lite som ”pära” som betyder potatis och ”skalaus” som betyder toalett. Men det är inte så mycket mer jag kan ännu, säger Mustafa Alazzawi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet