• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

14-åriga Ida Dickfors testade kommunens nya digitala trygghetskarta. Hon märkte också ut var hon tycker att det behövs åtgärder för att hon ska känna sig tryggare i Avesta. Foto: Audrey Erath/SVT

”Här är det alltid mörkt” – 14-åriga Ida testar Avesta kommuns nya digitala trygghetskarta

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Avesta kommun få in tips på skräpiga, mörka och stökiga platser. Som ett led i att minska otryggheten i kommunen lanseras en ny e-tjänst där medborgarna själva kan klicka i var man tycker att det behövs åtgärder. Se när 14-åriga Ida testade tjänsten.

Förra året hamnade kommunen under rikssnittet gällande upplevd trygghet i SCB:s medborgarundersökning – Avesta hamnade på index 44 av 100, medan snittet för samtliga kommuner i Sverige låg på 55.

– Det visade ju att vi behöver jobba mer med trygghetsfrågor. Däremot är resultatet lite trubbigt, det visar bara om tryggheten ökar eller minskar, inte var man känner sig otrygg, säger Sara Dahlin, utredare på kommunkansliet.

Markera på digital karta

Därför lanserar kommunen den nya e-tjänsten, en digital karta där man kan markera, skriva och skicka in var man känner sig otrygg. Det kan handla om platser man upplever som skräpiga, mörka, stökiga eller på andra vis otrygga.

– Vi har ju ett samarbete med polisen så vi vet ju var det begås brott, men otrygghet behöver inte handla om det, utan om att man får en obehaglig känsla på vissa platser, att det är mörkt eller stökigt.

Sommarlansering ger andra inspel

2017 hade Avesta kommun en liknande e-tjänst, men då den lanserades på hösten kom många synpunkterna att handla om mörka platser.

– Nu lanserar vi den nya på sommaren och hoppas att vi kan få in andra synpunkter kring otrygghet när det är ljust och varm och folk rör sig ute på ett annat sätt, säger Sara Dahlin.

I videon testar 14-åriga Ida Dickfors kommunens nya e-tjänst för första gången och märker ut en plats som hon känner sig otrygg på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.