Kvinna i beige kappa och brandgula byxor står på knä framför en grön sjö i en skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ligger miljödumpningen kvar under den idylliska ytan åtta år efter upptäckten? SVT:s reporter förklarar turerna kring bilkyrkogården i Östra Silvberg. Foto: Lotta Olin/SVT

Här är turerna kring bilarna och tunnorna i Silvbergs gruvschakt

Publicerad

En idyll. Ett badparadis. En bilkyrkogård.

2015 presenterade dykare bildbevis på en omfattande miljödumpning vid utflyktsmålet Östra Silvbergs gruva.

SVT Nyheter Dalarna har granskat hur Säters kommun agerat i fallet med dumpade bilar och tunnor i ett gruvschakt som lockar turister från när och fjärran.

I klippet: SVT:s reporter Lotta Olin – som gått igenom alla kommunala handlingar i ärendet – förklarar turerna kring vad som hänt sen 2015. Följ med till det turkosa idyllen i skogarna utanför Säter som sommartid lockar både turister och badare.

delad bild. Till vänster bilfälg under vatten,Till Höger man utan hår med glasögon i mönstrad grå skjorta. Mats Nilsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vet inte varför man behöver informera om det”. Mats Nilsson (S) om varför det inte finns någon information om bilkyrkogården vid Östra Silvberg. Foto: Ocean X team, SVT/Johan Lundahl

Det här är kommunens politiska beslut

12 november 2015

  • Samhällsbyggnadsnämnden anser att kommunen ska ta ansvar för att bärga bilar och tunnor – Samhällsbyggnadsnämnden föreslår att kommunstyrelsen ska fatta beslut om att kommunen ska bekosta bärgning och omhändertagande av bilar som inte är försäkrande eller kan identifieras. Om kommunen inte lyckas få statliga bidrag för att bärga de tunnor som ligger i vägen för bilarna tycker de att kommunen även ska bekosta bärgningen av tunnorna.
  • I motiveringen slår nämnden fast att alternativet till att ta upp tunnorna och bilarna är att utreda risken att olägenhet uppstår om de ligger kvar i gruvschaktet. Bärgning bedöms vara mest kostnadseffektivt.

8 december 2015

  • Kommunstyrelsens arbetsutskott slår fast att de inte vill inte ta kostnaden för att bärga bilar och tunnor de fattar beslut om att inte tillskjuta några medel och lämnar tillbaka ärendet till samhällsbyggnadsnämnden.
  • I ärendebeskrivningen framgår att kommunen hoppas på statliga bidrag från Naturvårdsverket för tunnorna, och att försäkringsbolag ska ta kostnaden för sex av bilarna som ligger i gruvhålet. De har nämligen rapporterats stulna. Kostnaden för att ta hand om ytterligare tio bilar uppskattas till 15000-20000 kronor per bil.

25 januari 2017

  • Miljö- och byggnadsnämnden fattar beslut om att avsluta ärendet gällande skrotbilar mm i gruvschakt vid Silvbergs gruva – och om att informera samhällsbyggnadsnämnden om möjligheten att söka statliga bidrag för att åtgärda tunnorna. Men också om att det behövs åtgärder för att förhindra framtida dumpning av miljöfarligt avfall i gruvschaktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkyrkogården i Östra Silvberg

Mer i ämnet