En person sitter vid ett skrivbord i en musikstudio, gestikulerande med ena handen. På skrivbordet står en laptop som visar ett musikprogram, och i bakgrunden syns ett keyboard och ljudutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett visst ljud från Borlänge som blev Saemundurs Grettisons favorit, tack vare en ”rogivande” klang. Häng med in i studion och hör när ljudet blir till musik. Foto: Anton Ånell/SVT

Hör när stålverkets maskinklang blir till musik: ”Rogivande”

Uppdaterad
Publicerad

Jättemaskiner på SSAB, sopbilar som lastas på Sveatorget och miljöljud från Kupolen. Ljudet av Borlänges olika platser blir musik när ljuddesignern Saemundur Grettisson tonsätter den nya pjäsen”Stål!”.

Med hjälp av en diktafon har ljuddesignern Saemundur Grettisson spelat in olika ljud från klassiska miljöer i Borlänge.

– Jag har letat intressanta ljud runt om i staden, spelat in både ute och inne. Miljöer och saker som sker på offentliga platser, förklarar han.

Diktafonen har fått besöka bland annat Sveatorget, Kupolen, SSAB, Tjärna Ängar, och Båtstad.

– Jag har lärt känna Borlänge som stad bättre. Jag har faktiskt inte varit så mycket i Borlänge förutom några gånger som barn. Det har varit en spännande stad att gå runt i, säger Saemundur Grettison.

I klippet: Hör när Saemundur Grettisons favoritljud från Borlänge blir till musik, steg för steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.