Här ställs valborgsfirandet in

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli färre platser än vanligt där det firas Valborg i år. Runt Siljan har firandet ställts in på flera platser. En orsak är snön.

– Många som ställt in tror jag absolut gjort det på grund av snömängden, säger Johan Bodins, brandinspektör på Mora brandkår.

Firandet i Öna är ett exempel där orsaken ska vara för mycket snö.

Sparsamt med brasor

Förra året anmäldes runt 15 planerade majbrasor till brandkåren i Mora. I år har bara tre anmälningar kommit in. Även i Rättvik har valborgsfirandet ställts in på åtminstone två platser – i Vikarbyns båthamn och Boda Kyrkby. I det senare fallet ska det dock bero på bristande intresse.

Även i Älvdalen ser det i alla fall i dagsläget ut att bli ett sparsamt antal brasor.

– Vi har fått in två anmälningar hittills, men det brukar komma in fler när det närmar sig, säger Calle Jacobsson, styrkeledare på räddningstjänsten i Älvdalen.

Normalt läge längre söderut

Längre söderut verkar läget vara mer normalt.

– Vi har fått in ungefär lika många anmälningar som tidigare, sen får vi väl se om alla blir av, säger Daniel Lundin på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, där Avesta och Hedemora kommun ingår.

Även på räddningstjänsten Dala Mitt som utgörs av räddningstjänsterna i Säter, Gagnef, Falun och Borlänge ser läget ut ungefär som tidigare när det gäller anmälda brasor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.