Skorstensfejarteknikern Anders Welén står i en trädgård omgiven av träd i höstfärger. Bakom Anders Welén syns ett skjul fyllt med ved. Skjulet har ett tak av tegel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när skorstensfejarteknikern visar hur du upptäcker att du eldar på fel sätt samt hur du istället ska göra när du eldar. Foto: SVT

Lista: Tre tecken på att du eldar fel – så undviker du vanliga misstag när du eldar

Publicerad

Både hälsan och brandsäkerheten kan påverkas av att elda på fel sätt. Skorstensfejarteknikern visar tre tydliga tecken på att man inte eldar rätt.

– Man kan titta på röken, tipsar Anders Welén från räddningstjänsten Dala Mitt.

När det blir kallt ute väljer många att tända kaminen hemma vilket kan leda till konsekvenser om man inte eldar på rätt sätt. Att elda fel under en längre tid kan leda till tjärbildning i skorstenen vilket kan bli en brandfara berättar skorstensfejarteknikern Anders Welén.

– Tjärbildningen kan fatta eld vid rätt temperatur och elden kan sedan sprida sig till brännbara byggnadsdelar som finns i närheten av skorstenen säger Welén.

Elda max fyra timmar

Han menar att det är viktigt att inte elda för länge eller mycket i kaminen och att man bör titta på vad tillverkarna av sin egen kamin rekommenderar.

– Man kan elda upp till två eller tre kilo ved per timme. Den vanliga rekommendationen brukar vara att man kan elda i max fyra timmar i sträck, därefter bör man låta kaminen vila minst lika länge innan man eldar igen.

Om man inte följer rekommendationerna kan konsekvenserna bli att man eldar sönder sin kamin och att det blir för höga temperaturer i skorstenen menar Welén.

Farligt för hälsan

Enligt Naturvårdsverket dör hundratals personer i förtid i Sverige varje år på grund av luftföroreningar från vedeldning. Under vedeldning skapas föroreningar i luften som kan leda till hjärt- och kärlproblem samt problem med andningsvägarna.

Genom att elda på rätt sätt minskar de hälsofarliga utsläppen enligt Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.