”Allmänheten brister i respekt” – Hör landshövding Ylva Thörn, smittskyddsläkare Anders Lindblom och regionrådet Ulf Berg (M) om smittläget Foto: Anders Hansson, SVT

Bistra beskedet från myndigheterna: ”Extremt hög smittspridning i Dalarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt hög smittspridning i Dalarna just nu, det var budskapet på en gemensam presskonferens under onsdagen där både landshövding Ylva Thörn, smittskyddläkaren Anders Lindblom och regionrådet Ulf Berg (M) medverkade.

Under hela pandemin har smittspridningen i Dalarna har aldrig varit värre än nu, antalet insjuknade aldrig högre och antalet inlagda patienter med covid -19 aldrig fler. Det var det bistra beskedet under presskonferensen på Länsstyrelsen Dalarna.

Vaccinerade uppför sig inte

Vaccinationen har visserligen börjat ge effekt, men smittskyddsläkaren Anders Lindblom är bekymrad över att de vaccinerade uppför sig ”lite hur som helst”, trots att de kan vara smittbärare och smitta andra och trots att den som bara fått en spruta mycket väl kan bli sjuk själv, om än lindrigare sjuk än om man inte blivit vaccinerad.

Coronaviruset i Dalarna

Enligt Anders Lindblom kan informationen till de vaccinerade mycket väl ha varit dålig och det ska ses över.

Hoppas kunna häva krisavtal

Regionrådet Ulf Berg berättade att läget inom vården är mycket ansträngt och att krislägesavtalet som tvingar vårdpersonal att jobba 48 timmar per vecka fortfarande är aktivt men han hoppas att det snart går att häva. Men det beror förstås på hur smittspridningen utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet