Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han bad oss ta av våra kläder – vi var livrädda” – ”Vera”, 15, berättar om mötet som slutade med rättegång och en lång fängelsedom för sexbrottslingen. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

”Vera”, 15, lurades att klä av sig: ”Jag ångrar mig för livet – tänker på det varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som ”Vera” fyller 15 år hör en man av sig till henne på Snapchat och erbjuder alkohol i utbyte mot att de träffas.

För Vera blev snapen början till en räcka händelser som leder till fängelse för gärningsmannen men också psykisk ohälsa och en avbruten skolgång för ”Vera”.

– När jag tänker på honom får jag samma klump i magen som jag hade då när vi träffades, det är ingen bra känsla, säger ”Vera” som träffade mannen tillsammans med en vän.

Dömdes för över 100 brott mot barn

Det visar sig att hon inte är den enda som utsatts. I januari i år döms mannen av Falu tingsrätt till drygt två års fängelse för 100 brott, där majoriteten är utnyttjande av barn för sexuell posering. Han döms även för barnpornografibrott, sexuellt ofredande och olovlig försäljning av alkohol. Offren är 16 unga flickor mellan 13 och 16 år, och det här är tredje gången mannen döms till fängelse för liknande brott.

– Det är jättehemskt, ingen ska behöva utsättas för det här, säger ”Vera” som i dag lider av depression och inte orkar gå i skolan.

Erbjuder alkohol och vejp mot sexhandlingar

Gärningsmannens metod är att kontakta tjejer på sociala medier och erbjuda alkohol, tobak och vejp i utbyte mot att de skickar intima bilder eller visar upp sig nakna i verkliga livet medan han själv onanerar. Han försöker vid flera tillfällen få tjejer att utföra oralsex eller ha samlag med honom, men lyckas inte, enligt åtalspunkterna.

För Vera och hennes vän slutar mötet med att de får en flaska vodka. Mannen avslöjas när polisen senare tar hand om de berusade tonårstjejerna.

Vera heter något annat i verkligheten. Hennes röst är utbytt i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.