En person står med ryggen mot kameran och lutar sig framåt över fönsterkarmen tittande ut genom fönstret från sin fängelsecell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje gång sexförbrytaren ”Martin” avtjänat sitt straff kontaktar han nya unga tjejer. Hör hur han ser på sitt beteende, och varför han är kritisk till kriminalvårdens behandling. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Sexbrottsling i Dalarna fängslad för tredje gången – vill ha vård: ”Känner mig sjuk i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

”Martin” från Dalarna är dömd för sexbrott mot flera unga tjejer. Tre gånger har han dömts och varje gång han blir fri börjar han om igen. Han erkänner allt och vill ha specialiserad vård, men menar att han inte får något gehör inom kriminalvården.

– Första gången jag släpptes ur fängelse var jag hemma ett dygn utan att något hände, jag var så nöjd. Sen tog det bara någon dag och så var jag där igen, säger Martin.

Hans strategi är att erbjuda högstadie- och gymnasietjejer alkohol eller tobak mot betalning – eller gratis om de visar kroppsdelar utan kläder.

– Vissa går med på det och sen sprider det sig, ”x” antal nya lägger till mig i sociala medier varje vecka.

”Martin” erkänner brott

Just nu avtjänar han drygt två år på Tillbergaanstalten utanför Västerås. Det är hans tredje fängelsestraff för sexbrott mot unga flickor.

Han erkänner brotten han dömts för och beskriver sitt beteende som tvångsmässigt. Samtalsbehandlingen som kriminalvården erbjudit är bra men inte tillräcklig, menar han. Han har önskat en medicinsk behandling, men har fått beskedet att det inte är möjligt inom ramen för kriminalvården. Han har även erkänt hos polisen att han begått sexbrott – men skickades hem igen.

– Det är få som som erkänner att de begår sexualbrott, på det sättet är han unik – han är införstådd med sin problematik. Men när det gäller möjligheten att få hjälp är han tyvärr inte unik, det är så det ser ut, säger Michael Jacobs som är mannens advokat.

Frivården föreslog vård – dömdes till fängelse

Kriminalvården vill inte uttala sig i det specifika fallet. Men inför den senaste domen föreslog Frivården, som är en del av kriminalvården, skyddstillsyn och vård på den mottagning som Martin efterfrågat och där man kan få behandling med läkemedel. Men så blev det inte, han dömdes till två år och tre månaders fängelse. Där genomgår Martin nu kriminalvårdens program, Seif, med bland annat samtalsbehandling för sexualbrottslingar.

– Jag tror att steget mellan att söka hjälp och få hjälp måste vara kortare. I ett perfekt samhälle borde alla resurser sättas in så att det här inte händer igen, säger Michael Jacobs.

En tjej sitter med uppdragen huva och svart kappa på en sten i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han bad oss ta av våra kläder – vi var livrädda” – i maj 2024 berättade Vera, 15, i SVT Dalarna om mötet som slutade med rättegång och en lång fängelsedom för sexbrottslingen. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Vad gör jag om jag är rädd att min sexualitet ska skada andra?

HIT KAN DU VÄNDA DIG:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du lider av oönskad sexualitet:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.