En person med armarna vilande på ett bord, händerna ihopflätade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför ”Martin” är kritisk mot polisen i Dalarna, och polisens förklaring till varför de inte grep honom när han erkände sexbrott mot unga tjejer. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Känd sexbrottsling erkände nya brott hos polisen – skickades hem

Uppdaterad
Publicerad

”Martin” är dömd för en mängd sexualbrott mot unga tjejer.

Nu är han kritisk mot att polisen i Dalarna inte stoppade honom från att begå fler brott – trots att han erkände nya sexuella övergrepp.

Det var hösten 2022. ”Martin” var fri efter att ha avtjänat två fängelsestraff för sexualbrott mot unga flickor. Bland annat våldtäkt mot barn.

Efter muck från fängelset fortsatte han att begå sexualbrott, trots att han säger att han egentligen ville sluta, men inte klarade av det. När han förstod att polisen var honom på spåren igen tog han kontakt med sin advokat.

– Han ville gå till polisen och anmäla sig, säger advokat Michael Jacobs.

Hos polisen erkände ”Martin” att han fortsatt begå sexualbrott. Bland annat ofredat tjejer i stadsparken i Falun, och försökt utnyttja barn för sexuell posering.

Ändå fick han gå hem – fortsatt fri. Något han själv tycker är konstigt.

Straffvärdet var för lågt

Kammaråklagare Karolina Lassbo, var förundersökningsledare och ansvarig för de åtgärder polisen vidtog i ”Martins” fall. Hon säger att det var omöjligt att frihetsberöva honom när han erkände. Straffvärdet för gärningarna han erkänt var helt enkelt för lågt. Det åklagare och polis inte visste då var att det fanns fler offer.

– I det läget var det bara tre målsäganden det handlade om. Det hade inte gått att få honom häktad på det, säger Lassbo.

Det trots att ”Martin” tidigare dömts för liknande brottslighet.

”Hade polisen gjort sitt jobb hade tjejerna inte blivit utsatta”

– Vi hamnade i ett helt annat läge när polisen tog hans telefon i beslag. Då upptäcktes 17 ytterligare målsäganden. Vissa av gärningarna som målsägandena berättade om hade ett högre straffvärde, och vi kunde hävda inför rätten att han återföll i sin brottslighet. Då var det inga problem att anhålla honom och få honom häktad, förklarar Lassbo.

I dag sitter ”Martin” i fängelse igen. Han avtjänar sitt tredje fängelsestraff – drygt två års fängelse för över 100 brott mot 16 unga flickor mellan 13 och 16 år. Han erkänner alla brott han dömts för.

– Det är jag som bär ansvaret för det jag gjort, jag vill inte skylla ifrån mig, men hade polisen gjort sitt jobb där och då när jag erkände, då hade de tjejerna inte blivit utsatta.

Vad gör jag om jag är rädd att min sexualitet ska skada andra?

HIT KAN DU VÄNDA DIG:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du lider av oönskad sexualitet:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.