Hon och kollegan Martin Karlkvist utreder brott där barn och unga utsatts för sexualbrott efter nätkontakter. Att det handlar om övergrepp är inte alltid självklart för barnet. Polisen menar att beteenden som vi tidigare inte tyckt varit acceptabla har normaliserats på nätet och att det blir svårare för barn och unga att sortera vad som är okej eller inte.
– Idag behöver inte sexdebuten ske fysiskt när man träffar någon, utan den sker ofta på nätet i olika former, säger Anette Zackrisson.
Svårt att veta vad som är ett brott
Beteenden normaliseras och det kan vara svårt för unga att skilja på vad som är okej och vad som är ett brott. Polisens uppmaning är att så tidigt som möjligt ta upp ämnet med sina barn för att undvika övergrepp.
Hur ska samhället hantera utvecklingen?
– Anmäl om du misstänker ett brott. Men problemet är större än att polisen utreder brott. Alla myndigheter från skola till socialtjänst och inte minst föräldrar måste ha en dialog med barnen om hur man har en säker vardag på nätet, säger Martin Karlkvist, och tipsar om att föräldrar kan få stöttning på polisens hemsida
I videon ovan: Så pratar du med dina barn om sex och övergrepp på nätet.