Det nyligen godkända programmet Consent riktar sig till män och kvinnor som dömts för sexualbrott och har en återfallsrisk på medelnivå. Programmet fokuserar på riskfaktorer för att återfalla i sexualbrott, som är möjliga att påverka med psykologisk behandling.
Utöver Consent jobbar Kriminalvården med behandlingsprogrammet Seif, Sexualbrottsprogram med Individuellt Fokus, som har varit vetenskapligt godkänt sen 2018. Det utgår från kognitiv beteendeterapi och är till för personer som har medel till hög återfallsrisk.
Behandlade mindre benägna att återfalla
En metastudie från 2023 tyder på att personer som begått sexuella övergrepp och får behandling är mindre benägna att återfalla än de som inte får behandling.
– När vi arbetar med program i kriminalvården så utvecklar vi dem själva, och vi har en extern vetenskaplig kommitté som granskar det vi gör, och som behöver godkänna program för att vi sen ska implementera dem i kriminalvården i hela Sverige, säger Johanna Lätth.
Få återfaller i sexualbrott
Två procent av de som döms för sexualbrott återfaller till samma typ av brottslighet inom tre år. Det är en betydligt lägre siffra än för flera andra brottskategorier.
I videon ovan berättar Johanna Lätth om hur man rehabiliterar sexbrottslingar och vad kriminalvården kan göra mer av för att förhindra att dömda sexualbrottslingar trots behandling ändå återfaller.
Vad gör jag om jag är rädd att min sexualitet ska skada andra?
HIT KAN DU VÄNDA DIG:
Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.
Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.
Om du är utsatt:
Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.
Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100
Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.
Om du lider av oönskad sexualitet:
PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88
1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.