Kvinna i polisuniform står snett framför manlig utredare med rött skägg utanför polishuset i Falun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är proffs på det här” – polisutredarna i Dalarna om sexualbrottsförövare som riktar in sig på barn. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

De utreder sexualbrott mot barn i Dalarna: ”Gärningsmännen finns överallt där unga är”

Uppdaterad
Publicerad

Övergrepp där unga kontaktas på nätet och förmås utföra sexuella handlingar har blivit vanligare, men förövarna är svåra att dra in för rätta.

– Vi utreder många sådana brott, men vi vet att det är ännu vanligare än det vi ser, säger Anette Zackrisson, polisen Dalarna.

Nyligen dömdes en man av Falu tingsrätt till drygt två års fängelse för över 100 brott, där majoriteten handlade om ”utnyttjande av barn för sexuell posering”. Det kan innebära att man ber unga skicka intima bilder, eller att bestämma träff för sexuella handlingar i verkliga livet.

Enligt polisen finns det många liknande förövare och de saknar inte möjligheter att hitta offer.

– Tillgängligheten är ju ”24/7”. Unga är uppkopplade hela tiden och det är även gärningsmännen, säger Martin Karlkvist som utreder den här typen av brott på Polisen i Dalarna.

Gärningsmännen finns i barnens spel

Man ska inte heller tro att det finns fredade områden på nätet.

– Gärningsmännen är överallt där unga finns, allt från chattarna i barnens spel till sociala medier i form av Instagram, Snapchat och allt däremellan.

Utnyttjande av barn för sexuell posering

2015 anmäldes drygt 800 fall av ”utnyttjande av barn för sexuell posering ” i Sverige. Pandemiåren peakade med mellan 1600 och 1800 fall varje år. 2023 har antalet anmälningar minskat igen: 1245 fall – eller drygt tre anmälningar varje dag.

Men polisen tror att mörkertalet är stort. I utredningarna hittas ofta nya unga som blivit utsatta för brott som primärt inte är det brott man utreder.

– Sen finns det ett stigma kring det här, det är jobbigt att prata om, skuldkänslor gör att man kanske inte vill anmäla, säger Martin Karlkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.