Irritation kring växtligheten i Säterdalen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Olgerfelt bor i Säter och tycker att stigar och annat bör rensas upp kring Säterdalen – se hur höga växterna är som reser sig längs vandringsleden. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Ilska över igenväxta vandringsleder i Säterdalen – ”Får slå sig fram genom gräset”

Uppdaterad
Publicerad

Säterbon Christian Olgerfelt bor nära det populära naturreservatet Säterdalen, och har märkt att stigarna håller på att växa igen och tycker underhållsarbetet är eftersatt.

– Dalen är ju till för att man ska kunna vandra och njuta – men då lär man ju kunna ta sig fram också, säger han.

Tidigare har länsstyrelserna runt om i Sverige på uppdrag av Naturvårdsverket och Sveriges regering gjort den typen av arbete. Men förra året bantades regeringens miljöbudget, vilket bland annat ledde till minskade anslag till naturvårdsavdelningarna på landets länsstyrelser.

Nu konstaterar Säterbon Christian att det här får konsekvenser vid platser som naturreservatet Säterdalen.

– Jag gick här förra veckan och man fick slå sig fram genom gräset för att ta sig fram, stigen fanns liksom inte, säger Christian Olgerfelt.

Fick trycka ner gräset

Han har även mött andra som berättat att de fått trycka ner gräset på flera håll för att kunna ta sig fram på de igenväxta lederna.

I videon ovanför: Se när Christian visar de igenväxta stigarna i Säterdalen, där han vandrar flera gånger varje år.

Länsstyrelsen tvingas prioritera

Leif Helldal är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

– Det stämmer att Säterdalen har blivit igenväxt men vi måste prioritera vilka åtgärder vi gör i alla naturreservat.

Bland det som prioriterats i Säterdalen nämner Helldal bland annat säkerheten, där broar besiktigats och spänger har lagts ut.

Oro för invasiva arter

En del besökare i Säterdalen har dessutom varit oroliga över att invasiva växter som jättelokan håller på att ta över i området.

– Det är många högväxta växter som kvanne och björnloka, men ingen jätteloka som är invasiv. Vi har koll på de invasiva arterna och ser inga tecken på att det ska finnas jätteloka, säger Helldal.

en man i grönskan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är Säterdalen mer igenväxt nu – länsstyrelsens naturvårdshandläggare säger att myndigheten behöver prioritera hårt, men han tycker ändå att det görs insatser i naturreservatet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.