Kvinna i sjukhusmiljö. Förlossningsklinik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver bli bättre på att efterleva våra egna rutiner” – Åsa Nyström. avdelningschef på förlossningskliniken om hur man jobbar vidare efter kritiken. Foto: Marja Andersson/SVT

Efter kritiken – så ska förlossningsvården på Falu lasarett bli bättre

Publicerad

De kvinnor som föder barn i Falun riskerar att inte få tillräckligt bra vård. Förlossningsvården vid Falu lasarett uppfyller nämligen inte alltid kraven för det, enligt Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi tar det här på allvar och har planer för att åtgärda samtliga punkter, säger Åsa Nyström, avdelningschef på förlossningskliniken i Falun.

Ivo lyfter bland annat att vårdgivaren inte säkerställt att det finns förutsättningar för att ge god vård vid akuta situationer.

I en enkät svarar bara 19 procent av barnmorskorna på förlossningen, och 47 procent av barnmorskorna på BB, att det alltid är tydligt vem som har ledarrollen vid akuta situationer, där flera professioner är involverade.

”Kommer jobba med de här frågorna”

Patienterna får inte heller alltid den information som behövs för att vara delaktiga i sin behandling och vård, skriver Ivo.

– Vi har en väldigt fin förlossningsavdelning, eftervårdsavdelning och BB här i Falun, och vi vill ju vara i topp. Vi kommer att jobba med de här frågorna, säger Åsa Nyström.

Region Dalarna ska senast den 1 september redovisa hur de nu ska jobba framåt – både på kort och lång sikt för att komma till rätta med bristerna.

Större tillsyn på landets kliniker

Bristerna har kommit fram i samband med en större nationell tillsyn som Ivo genomfört. Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att förstärka tillsynen av patientsäkerheten inom förlossnings- och mödrahälsovård. Efter inspektionerna hittade Ivo brister på 44 av landets totalt 45 kliniker.

Kvinna håller i ett nyfött barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 20 juni 2024: Se mer om de brister om Ivo identifierat och kritiken mot förlossningsmottagningarna runt om i landet i videon. Foto: Christine Olsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.