Ja till ordningsvakter i centrala Avesta – ”Det är ett komplement”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det på kort tid skett en ökning av våldsbrott, skadegörelse och narkotikabrott i centrala Avesta ansökte kommunen i mars om att få sätta in ordningsvakter för att få bukt med problemen och öka tryggheten. Nu har Polismyndigheten sagt ja till kommunens ansökan och ordningsvakter har redan börjat patrullera i centrum. 

I Polismyndighetens beslut skriver man att lokalpolisområde Falun (som Avesta tillhör) bekräftar den problembild som kommunen ger, bland annat genom att peka på antalet anmälda brott i centrum. Enligt LPO Falun skulle ordningsvakter kunna vara ”ett verktyg att stävja den negativa miljön i området.”

– De kommer ha varierande arbetstider, men den problembild vi fokuserar mest på är helgkvällar och helgnätter. Det är då det varit mest bekymmer och grova våldsbrott, säger Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta.

Kommunen står för kostnaden

Bland annat skedde ett uppmärksammat storbråk med ett 30-tal inblandade personer i februari på Kungsgatan. Det slutade med stenkastning mot ingripande polis. Dessutom har flera fastighetsägare och företagare utsatts för upprepad skadegörelse då skyltfönster skjutits sönder.

– Ordningsvakter får ingripa mot ordningsstörningar och har befogenhet att kunna avvisa, omhänderta och avlägsna enligt polislagen. De är förordnade av Polismyndigheten, utbildade av polisen och rapporterar också till oss. Man kan säga att de är vår förlängda arm, men avlönade i det här fallet av Avesta kommun, säger Thomas Nordström.

Beslutet att få använda sig av ordningsvakter gäller fram till 21 juni 2025.

Godkänt område i Avesta som får patrulleras av ordningsvakter. Foto: Karta från Polismyndighetens beslut

I klippet: ”Kan vara ögon och öron på stan” – hör kommunpolisen om vad ordningsvakterna kan göra för skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.