År 2015 hände något i statistiken över poliser som varje år valt att byta jobb. Sedan dess har denna grupp blivit allt större, visar SVT Nyheters genomgång. Många går till andra myndigheter, som Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.
Johan Storm i Falun är en av dessa. Han var polis i nästan ett decennium, ett jobb som inte bara var ett jobb – utan även ett kall. Han upplevde att det till slut blev svårt att följa det kallet.
– Man kan inte riktigt göra det man vill, skydda och hjälpa andra människor. Till slut, för min del, var det så få ordningspatruller ute att man kände att man kom försent till nästan varenda händelse, säger han, och fortsätter:
– I viss mån så tvingades man nästan slarva, för att sedan är det iväg till nästa grej man ska vara sen till. Kanske lite raljant beskrivning, men när det blir fler och fler pass som är av den naturen så känns det inte som man har möjlighet att göra ett bra jobb, och det känns jättetråkigt, säger han.
”Till slut vägde vågskålen över”
För tre år sedan bytte Johan till en tjänst på Arbetsförmedlingen. Det var inte någon enskild orsak som fick honom att sluta, utan en kombination av bland annat lön, utvecklingsmöjligheter, arbetsmiljö och arbetstider.
– Man får ta det onda med det goda, men till slut så vägde ju vågskålen över, i kombination med saker som månadslön och utvecklingspotential. Sedan är det en tuff tillvaro. Det är ju ingen som ringer polisen när det är något bra som har inträffat, utan det är tragedi och tråkigheter. Man känner med brottsoffer och olyckor som drabbar medborgarna, säger han.
Hur är man på att behålla de poliser man har?
– Man har nog halkat efter lite, man har varit bra på att rekrytera men inte så bra på att bibehålla, säger Johan Storm.
Han menar att polisen borde bli bättre på att behålla inte minst de poliser som kommit upp i så många anställningsår att de är attraktiva för andra arbetsgivare.
Inom polisen säger man sig nu arbeta bland annat med arbetsmiljö, löner och utvecklingsmöjligheter för att fler ska stanna i yrket.
Har gått vidare till näringslivet
Samtidigt så vill Polismyndigheten växa med 10 000 poliser. Med tanke på kommande pensionsavgångar så räknar man med att behöva nyanställa 20 000 till 22 000 poliser de kommande åren.
– Min uppfattning är att polisen har ett ganska tilltufsat varumärke och det är ledsamt. Jag har själv varit lärare på Polishögskolan, och när yrket polis inte längre är så attraktivt att det fyller platserna på utbildningen utan man funderar på att sänka kraven, då är min uppfattning att det gått fel någonstans, säger Johan Storm.
För några veckor sedan lämnade han Arbetsförmedlingen och jobbar numera i näringslivet. Men att lämna polisyrket var inget lätt beslut.
Gjorde du rätt?
– Kanske. Kanske. Polisen är ju en verksamhet som alltid kommer att finns kvar... jag kan mycket väl tänka mig att gå tillbaka. Glöden finns fortfarande.
Vad skulle krävas då?
– En förändring i vågskålen, att man skulle känna att det är värt det.