Mikael Nordström råkade ut för en arbetsplatsolycka där han skadade sig så allvarligt att han sedan dess inte har kunnat jobba. Det påverkar förstås ekonomin.
– Cafét fyller en mycket viktigt funktion. Det handlar om social samvaro och någon gång kan man också behöva en matkasse, säger han.
Störst ökning i Krylbo och Horndal
I Dalarna har andelen personer med låg ekonomisk standard ökat allra mest i Avesta kommun, där Krylbo och Horndal står för den största ökningen. Det visar en kartläggning som SVT har gjort över utvecklingen mellan 2011 och 2021.
Pingstkyrkan i Avesta bedriver hjälpverksamhet för boende i kommunen, med bland annat utdelning av matkassar från flera matkedjor som skänker mat med kort datum.
I videon: Följ med till caféet i Avesta och hör besökarna om att ha det svårt ekonomiskt och om stödet de får.
Fattigdom i Dalarna
Andelen personer med låga inkomster är hög på vissa platser i Dalarna. SVT har utgått från EU:s fattigdomsbegrepp där man definierar fattigdom som att man har 60 procent eller mindre av medianlönen.
- I det perspektivet är andelen högst på Tjärna Ängar i Borlänge. Sedan 2011 har Tjärna Ängar legat konstant på mellan 66 och 69 procent.
Några områden har ökat mycket mellan 2011 och 2021:
- På Bullermyren i Borlänge har andelen med låg ekonomisk standard ökat från 35 till 55 procent.
- I Marnäs i Ludvika har den relativa fattigdomen ökat från 35 till 54 procent.
- Sämst utveckling i länet är det i Avesta kommun där Krylbos fattiga har ökat från 25 till 42 procent och Horndal har ökat från 17 till 27 procent mellan 2011 och 2021.
Här kan du se hur det ser ut i ditt område.
Källa: SCB