En ung kvinna springer till bussen  ”Krylbo Västra”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Avesta kommun gör för att minska fattigdomen. Foto: Karl Barrsjö/SVT

Kraftig ökning av fattigdom i Krylbo – störst försämring i hela Dalarna

Publicerad

Tjärna ängar och Bullermyren i Borlänge är de områden i Dalarna där flest människor med låga inkomster bor, liksom Marnäs i Ludvika. I Avesta kommun är det Krylbo och Horndal som har de lägsta inkomsterna – och där har läget försämrats mest i länet.

På Avesta kommun är man bekymrad över utvecklingen, men samtidigt säger kommunchefen Tobias Åsell att ett kontinuerligt arbete med att förbättra situationen pågår.

– Vi vet att det är en del personer som står ganska långt ifrån arbetsmarknaden, men vi gör insatser i särskilda projekt där vi jobbar nära arbetsmarknaden via vår integrationsenhet, säger han och fortsätter:

– Vi har också jobbat speciellt med att stärka Krylbo tillsammans med föreningslivet och näringslivet, som tagit ett jättestort ansvar, samt fastighetsägare och polisen. Vi gör ändå en del men självklart kan vi göra ännu mer.

I videon: Hör vad Avesta kommun gör för att minska den relativa fattigdomen.

fattigdom i Dalarna

Andelen personer med låga inkomster är hög på vissa platser i Dalarna. SVT har utgått från EU:s fattigdomsbegrepp där man definierar fattigdom som att man har 60 procent eller mindre av medianlönen.

  • I det perspektivet är andelen högst på Tjärna Ängar i Borlänge. Sedan 2011 har Tjärna Ängar legat konstant på mellan 66 och 69 procent.

Några områden har ökat mycket mellan 2011 och 2021:

  • På Bullermyren i Borlänge har andelen som lever med låg ekonomisk standard ökat från 35 till 55 procent.
  • I Marnäs i Ludvika har den relativa fattigdomen ökat från 35 till 54 procent.
  • Sämst utveckling i länet är det i Avesta kommun där Krylbos fattiga har ökat från 25 till 42 procent och Horndal har ökat från 17 till 27 procent mellan 2011 och 2021.

Här kan du se hur det ser ut i ditt område.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.