Bokhandlare står i en bokhandel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De är väldigt lyckliga när de lämnar med påsen med boken, säger Mira Andersin. Hör henne berätta mer om vad som utmärker deras nya kunder. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Hashtagen booktok lockar unga till länets bokaffärer

Publicerad

Intresset för böcker har ökat hos unga under de senaste åren. Mycket tack vare boktips i sociala medier.

– Det är kul att unga kommer hittar till fysiska böcker, säger Mira Andersin som arbetar i en bokhandel i Borlänge.

Under hashtaggen ”#booktok” kan man få tips, recensioner eller reaktioner från olika kreatörer på sociala medier. Fenomenet har funnits under några år och har vuxit sig allt starkare. Det uppger flera av länets bokhandlare som SVT Dalarna pratat med.

Booktok

– För oss betyder det att unga läsare hittar till bokhandeln, ungdomar som vi annars har svårt att nå, säger Anders Källgren som driver bokhandel i Ludvika.

Försäljningsökning av utländska böcker

Det är framför allt utländska böcker som unga hittar till genom booktok.

– Mycket av nätet är ju på engelska och de vill läsa på originalspråket även om det kommer en del svenska översättningar nu, säger Mira Andersin.

Under 2023 såldes 22,9 miljoner tryckta böcker enligt statistik från Svenska Förläggareföreningen. Ungefär 20 procent av dem var utländska böcker och de står för en växande andel av försäljningen.

– Det fortsätter att öka och vi tror absolut att booktok är en viktig faktor, säger Fanny Larsson som är kommunikatör på Svenska Förläggareföreningen.

Även på den årliga topplistan över mest sålda utländska böcker märks effekten. Väldigt många av titlarna på topp 20 är nu Booktok-titlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Booktok

Mer i ämnet