Falun är först ut i landet med idrottsvärnplikt. Pilotprojektet ska inledas till hösten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: Falun först i landet med idrottsvärnplikt

Publicerad

Till hösten kommer de första längdskidåkarna som vill kombinera idrott och värnplikt att mönstra vid Dalregementet. Falun blir först ut i landet, men planer finns redan på att utöka idrottsvärnplikten.

Mellan 1967 och 2004 fanns idrottspluton inom försvaret. I mitten av mars berättade Dalregementet att man ville satsa på idrottsvärnplikt för att locka vältränade personer till försvaret och för att ge unga chansen att kombinera sin elitsatsning inom idrotten med värnplikten.

Längdskidåkning först ut

Nu har det formella beslutet fattats och till hösten kommer den första mönstringen och uttagningen att ske i det som är ett pilotprojekt vid Dalregementet i Falun. Först ut är längdskidåkning och inryckning följer under nästa sommar.

– Alla tjänar på det här. Vi, inom försvaret, får idrottsaktiva ungdomar som har goda förutsättningar för värnplikten och de kan fortsätta sin idrottssatsning, säger Ronny Modigs, regementschef vid Dalregementet som tidigare sagt att om projektet faller väl ut kan det även bli aktuellt på riksnivå.

Finns planer på att utöka

Enligt Försvarsmakten finns redan tankar på att utöka med fler idrotter med nära koppling till försvaret, till exempel skidskytte, skidorientering, orientering och skytte. De värnpliktiga elitidrottarna ges en ordinarie utbildning inom Försvarsmakten men med skillnaden att de även får tid för att träna sin idrott inom ramen för värnplikten.

Louise med längdskidor och en porträttbild av louise wallin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror absolut det kan locka andra ungdomar” – Därför känns idrottsvärnplikt avgörande för 18-åriga Louise. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.