värnpliktiga soldater och skidskyttar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka sporter ska ingå i idrottsvärnplikten? Här svarar regementschefen Ronny Modigs. Foto: SVT

Värnplikt och elitträning samtidigt – Dalregementet vill testa idrottsvärnplikt

Uppdaterad
Publicerad

Regementet i Falun kan bli först ut i landet med att införa idrottsvärnplikt där elitidrottare får träna under utbildningen. Förhoppningen är att locka vältränade personer till Försvarsmakten.

Pilotprojektet som Dalregementet vill testa från 2025 innebär att unga får möjligheten att rycka in och göra värnplikt samtidigt som de får träna sin sport.

– Folk är i sämre fysiskt skick och vi befinner oss i en verksamhet där det ställs krav på att kunna hantera pressade situationer och fysisk ansträngning. Vi behöver hitta människor i bra fysisk form, säger Jan-Henrik Bäck, chef för Försvarsmaktens idrotts- och tävlingsverksamhet.

Värnplikt

Ska söka ungdomar på idrottsgymnasium

Innan pilotprojektet blir verklighet ska ett formellt beslut tas, sedan ska Försvarsmakten prata med idrottsgymnasium för att locka unga. Om projektet faller väl ut kan det även bli aktuellt på riksnivå, menar regementschefen.

Hur kommer det gå till och vilka sporter ska ingå? Ronny Modigs, chef för Dalregementet, svarar på tre frågor i videon ovan.

Louise med längdskidor och en porträttbild av louise wallin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror absolut det kan locka andra ungdomar” – Därför känns idrottsvärnplikt avgörande för 18-åriga Louise. Foto: Privat

Idrottsplutoner från förr:

• Tidigare fanns en liknande variant i Sverige som kallades för idrottsplutoner och etablerades 1967. Där fick elitidrottare utbilda sig till soldat, och samtidigt bibehålla och utveckla sin fysik.

• I början av 2000-talet togs dessa plutoner bort, då den allmänna värnplikten pausades.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet