Stora Skedvi, knäckebrödsfabrik. Knäckebröd hänger på tork i förgrunden. I bakgrunden står en bagare och lägger in bröd i en vedeldad stenugn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Patrik Keckesson, bagare i Stora Skedvi, gräddar knäckebröd i vedeldad ugn. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Knäckebröd från Stora Skedvi skyddas av EU-märkning

Publicerad

Knäckebröd från Stora Skedvi har fått EU-märkningen skyddad geografisk beteckning. Det är platsen och hantverket – bröd bakat på rågmjöl och gräddning i vedeldade stenugnar – som nu uppmärksammas.

Beskedet kom nyligen, efter fyra års väntan.

– Det är fyra år sedan som vi fick hjälp av Jordbruksverket att driva den här processen, säger Maria Adeström-Jonsson, marknadsansvarig på Skedvi Bröd och fortsätter:

– För oss betyder det att vårt bröd blir skyddat och att den här produkten bara kan tillverkas här i Stora Skedvi socken. Det ska gräddas för hand i vedeldade ugnar med gran och tallved.

Skyddar produktnamnet

Knäckebrödet har fått den internationella märkningen Skyddad Geografisk Beteckning, SGB. Det ger produktnamnet ett skydd som visar att produkten har producerats på en bestämd geografisk plats.

– Den här märkningen tror och hoppas vi kommer betyda mycket. Det ger oss ett namn som gör att folk hittar till oss, även från andra länder, för den här märkningen är mera känd söderut i Europa.

Andra skyddade produkter

Tidigare finns till exempel Värmländskt skrädmjöl på den svenska listan av produkter som har fått Skyddad geografisk beteckning (SGB), men även osten Svecia, Äkta Gränna Polkagrisar och Bruna bönor från Öland.

EU-skyddade beteckningar för matvaror:

Skyddad geografisk beteckning (SGB)

För att en produkt ska kunna få en skyddad geografisk beteckning räcker det att antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom det geografiska området. Råvarorna kan komma från annan plats.

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB)

För att en produkt ska få en skyddad ursprungsbeteckning är kraven stränga. Då ska råvaruproduktion, bearbetning och beredning av produkten ske inom ett avgränsat område.

Garanterad traditionell specialitet (GTS)

Garanterad traditionell specialitet, GTS, är skyddade recept på traditionella produkter där namnen har använts minst trettio år. GTS får användas av alla som följer receptet.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.