– Vi planerar redan nu för fler anläggningar, säger Karin Elofsson som är kyrkogårdschef i Svenska kyrkan i Falun.
Det finns idag ingen samlad statistik när det gäller antalet askgravplatser i hela Sverige.
– Det man kan säga är att det byggs mycket askgravplatser i hela landet men det är svårt att säga exakt hur många, säger Dennis Jansson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.
Enligt siffror från ett urval av kyrkogårdsförvaltningar har också andelen begravningar i askgravlund och askgravplats fördubblats från 2012 till 2023.
Mycket fokus på askgravplatser
I Falun anlades de första askgravplatserna i början av 90-talet och var då bland de första i Dalarna och i Sverige. De fem senaste åren har askgravplatserna varit mer valda än en urnplats med gravsten i Falun.
Vid en askgravplats placeras oftast urnan tillsammans med några andra askgravplatser på ett avgränsat område.
– I askgravplatsen här finns det plats för två personer, säger Karin Elofsson och visar på en.
Hon tror att intresset för askgravplatser kommer att hålla i sig.
– Vi lägger mycket fokus på att ha askgravplatser och askgravplatsanläggningar på våra nya delar på kyrkogårdarna.
Den vanligaste typen av gravsättning i Falun förra året var minneslund (131 stycken), därefter askgravplats (108), urna (96) och kista (14).
Olika sätt att begravas
Svenska kyrkan har flera olika sätt att gravsätta våra döda i Sverige.
Kistgravplats – Den döda kroppen placeras i en kista, och kistan begravs i jorden. Över kistgraven reser de anhöriga ofta en gravsten eller så används en redan befintlig familjegrav.
Urngravplats – Den döda kroppen kremeras. Askan läggs i en urna, som begravs i jorden. Över urngraven reser de anhöriga ofta en gravsten. Eller så används en redan befintlig familjegrav.
Askgravplats – En utveckling av urngravplatsen, ofta placerad tillsammans med andra askgravplatser på ett område.
Minneslund – Askan strös ut eller grävs ner i en minneslund, som är ett område där askan efter fler döda finns. Minneslunden är anonym – där finns inga personliga stenar.
Askgravlund – Askan strös ut eller grävs ner på ett område där askan efter fler döda finns. På en gemensam yta finns deras namn angivna.
Kolumbarium och urnmur – Urnan med aska placeras i en av många nischer i en vägg eller en mur. Skillnaden mellan ett kolumbarium och en urnmur är att kolumbariet är inomhus och en urnmur är utomhus.
Kistminneslund – Kistan gravsätts på ett gemensamt gravområde för kistor. Den fungerar ungefär som en minneslund.
Källa: www.svenskakyrkan.se