De senaste 50 åren har vi fått fler sommardygn på grund av klimatförändringen. I norra Dalarna handlar det om cirka två veckor, det visar unika siffror som SVT tagit fram från landets väderstationer.
Göte Karlsson bor i Storsätern i Grövelsjöfjällen. Den stora trädgården började anläggas av hans föräldrar på 50-talet.
– Perenner som min mamma satte och som inte funkade då växer här nu när det inte blir lika djup tjäle om vintrarna längre, säger han.
Göte märker av att det blivit varmare på flera sätt i sin trädgård. Dels på vilka växter som nu trivs där men också på odlingssäsongens längd.
– Jag märker att vintrarna långsamt blir kortare och att växtsäsongen därför startar tidigare.
Definitionerna av sommardygn
Sommardag: Enligt SMHI är det ett sommardygn när medeltemperaturen är lika med eller över tio grader oavsett tid på året. Det vill säga det kan även inträffa under våren eller hösten.
Så gjorde vi undersökningen
Väderstationer: SVT:s urval är de väderstationer som haft minst 360 uppmätta dygnsmedeltemperaturer per år under åren 1968-1972 samt 2018-2022.
Så här räknade vi fram ökningen: Ökningen av antalet sommardagar räknas ut genom att summera medelvärdet av antalet sommardagar för varje enskild väderstation 1968-1972 och jämföra det med medelvärdet av antalet sommardagar 2018-2022.