I Dalarna har Gagnef och Orsa störst andel behöriga lärare – där är tre av fyra lärare behöriga. Ludvika och Vansbro har lägst andel behöriga lärare – där är bara runt hälften av lärarna behöriga.
Stora skillnader mellan Dalarnas kommuner
Det skiljer nästan 30 procentenheter mellan Orsa som ligger i topp med 75 procent heltidslärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne och Vansbro som ligger på 45,5 procent.
José Luis Berrospi är undervisningsråd på Skolverket och han beskriver läget som allvarligt.
– Det är inte optimalt, säger han.
Enligt honom kan några orsaker till att andelen behöriga grundskollärare sjunker vara att elevkullarna blir större och att man som lärare lockas att jobba på gymnasiet istället.
– Många högstadielärare får också undervisa i gymnasiet och vissa tycker det är bättre där, man kanske får högre lön som gymnasielärare.
Viktigt hur kommunerna tar hand om sina lärare
José Luis Berrospi säger att det krävs en utredning för att ta reda på helt varför det ser ut som det gör, men en sak som kan få konsekvenser är hur hårt kommunerna jobbar för att behålla sina lärare.
– Jag vet att i vissa kommuner i Norbotten så gör man mycket och satsar hårt på att behålla de lärare man har.
Tidigare i år har SVT Nyheter Dalarna rapporterat om att lärarna i länet har sämst lön i landet.
Här är andelen heltidslärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne (gäller både kommunala och enskilda skolor):
Avesta 59,2 %
Borlänge 61,7 %
Falun 69,8 %
Hedemora 62,2 %
Gagnef 74,0 %
Leksand 67,4%
Ludvika 53,0 %
Malung-Sälen 59,1 %
Mora 61,8 %
Orsa 75,0 %
Rättvik 64,4 %
Smedjebacken 64,7 %
Säter 59,2 %
Vansbro 45,5 %
Älvdalen 72,3 %
Fakta: Skolverket