Arkivbild, laddning av elbil. Foto: TT/Tomas Oneborg

Lättare att ladda elbilen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet laddpunkter för elbilar har ökat i Dalarna från 93 till 126 det senaste året och det blir allt lättare att ta sig runt som elblilis. Men forfarande sover vissa kommuner fullkomlig törnrosa-sömn. I Smedjebacken och Vansbro finns fortfarande inte en enda offentlig laddare.

Antalet laddbara bilar har nu gått över 20.000-strecket i landet, och prognosen är att 30.000-vallen för helt elektriska bilar eller laddhybrider sprängs redan innan årets slut. Då gäller det förstås att det finns platser att ladda på. Alla elbilar går att ladda hemma i vanliga vägguttag, men det tar tid.

Snabbare laddare finns på en del offentliga platser. I Dalarna är Falun och Malung-Sälens kommuner i täten i antal laddpunkter, medan några kommuner släpar efter rejält. Mönstret är att de redan utbyggda kommunerna har blivit ännu bättre det senast året, medan de som var dåligt utbyggda förra året fortsätter att sova djupsömn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.