I söndags presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet den tillträdande regeringens första stora överenskommelse om skolan. Partierna vill göra gymnasieskolan obligatorisk och ge alla gymnasieprogram högskolebehörighet.
Ingalill Öjemark som är rektor på Slottegymnasiet i Ljusdal tror dock inte att fler elever på detta sätt kommer att gå gymnasiet.
– Så som det fungerar nu så har vi nästan som obligatorisk gymnasieskola. Formellt är den valfri men de allra flesta, 98% av eleverna, väljer att gå gymnasiet. Om man går här och får svårigheter i studierna måste skolan se till att det finns åtgärdsprogram och det gör vi. Då kan man hitta väldigt bra alternativa möjligheter i studierna. Så avhopp upplever inte vi som något problem.
På Slottegymnasiet i Ljusdal går 540 elever. Det är knappt en handfull som av någon orsak hoppar av under gymnasietiden. De som tröttnar får hjälp hos studie- och yrkesvägledaren, det kan ibland räcka att byta program för att slutföra gymnasiestudierna. Men 98% av åk9-eleverna vill alltså in på gymnasiet.
– De två procenten kan vara elever som är sjuka och inte kan gå i skolan på grund av det. Det är väldigt ovanligt, men det händer ibland att någon elev har fått arbete. Sen finns det alltid någon elev som inte vill gå i skolan och då kan vi inte tvinga dem att göra det. Det skulle inte bli bra om vi tvingar in elever på någonting. Då gör de inte bra ifrån sig och det skulle inte bli någon bra utbildning, säger yrkes- och studievägledaren Annalena Svedberg Levin.